Община Сливен

Георги Вл. ПОПОВ: Какво не достига на протестите в Сливен?

11.03.2013 / 11:05:00

Много ли са или малко 100-150 протестиращи, колкото бяха вчера в Сливен? В Стара Загора са били едва 30, в Хасково – 40, във Враца – 50. Шествието до ЕВН в Сливен в края на февруари с около 3 000 участници е вече трудно постижимо.

Както писахме вчера, сливналии имат по-голямо основание да излязат на улицата от варналии, софиянци и пловдивчани може би. Срещу онези политически, икономически и други лобита, докарали на власт Йордан Лечков например и довели до съсипия и невиждан грабеж града ни. Заради провалените европроекти, липсата на инвестиции и пасивността на общината, общинския съвет, местните партии и депутати, на гражданското общество като цяло.

На вчерашния протест справедливо бе надигнат глас за цената на водата. А вдигната купчина с камъни пред съда най-сетне подсказа за един по-автентичен инстинкт за справедливост. Защото именно съдебната система е най-вече гнилата основа на българското общество. Какво да говорим за тази в Сливен, в която някои магистрати си спечелиха прозвището „отводници” заради несекващите си опити да избягат от заплетените казуси относно случая „Лечков”, например.

Освен инцидента пред общината с обикалящия площадчето пред нея „форсмажорно” антиБуда, антиЦветаноф, антиЦацаров и пр. странник, в дните на протест кметът Кольо Милев се ползва с комфорт и не е заплашен от обругаване. Парадоксът се състои в това, че този комфорт му е гарантиран от общинския съвет, който свали до едни от най-ниските в страната данък-сгради и такса-смет. Нещо, за което сега в Пловдив искат оставката на тамошния му колега… Гражданите нямат претенции и към „Топлофикация” заради що-годе нормалните цени на топлото…

Ала това едва ли изчерпва темата какво не достига на протестите в Сливен. Връщаме се отново към темата за краха на гражданското общество. Ако то не се бе снишило през последните десетина години, нямаше да се стигне дотам да няма нито един масов автентичен протест срещу безхаберието, арогантността и процъфтяващата корупция. Днес на улицата са предимно младежи и тийнейджъри, чийто бунт срещу властващите порядки не е осъзнат и докрай премислен. Славните традиции от миналото, показани наскоро в документален филм на Гендов по Канал 6 ни изправят лице в лице с печалната истина, че Сливен е похабил много от своята социална и духовна чувствителност.

Но може би настава време тя да се пробуди?

 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев