Община Сливен

Седем полицаи ранени в Пловдив, десетки фенове пострадаха

10.03.2013 / 13:33:00

Десетки запалянковци и 7 полицаи пострадаха на мача “Ботев” - “Левски”, пише "Труд".

Схватките на трибуните в Пловдив започнаха от началото и доведоха до спиране на двубоя за 5 минути след половин час игра, а продължиха и по улиците след мача.

Започна се от “синьо” знаме, откраднато и скъсано от пловдивчани преди срещата. От първата минута бесните “сини” започнаха да хвърлят каквото им попадне към сектор с “жълто-черни”, откъдето им отвърнаха по същия начин. Враговете наближиха паянтовата ограда, която цепи буферната зона.

Левскари изстреляха към блока с домакини общо десетина сигнални ракети чрез пистолети и бомби, приготвени за мятане към терена. Бесни ултраси клатеха оградата, още по-драматична страхотия бе на косъм.

Десетки полицаи се намесиха, някои се сбиха с фенове. Между двата блока летяха счупени седалки, изкъртени железа, пръти и камъни, Двайсетина привърженици бяха улучени по главите - предметите падаха от високо.

А дори от централната трибуна “жълто-черни” запращаха бутилки към гостите. Части от оградата паднаха, но полицията постепенно овладя положението, раздалечи агитките. Взаимното замеряне обаче продължи и на почивката, и нататък, поутихна чак около 60-ата минута. През първото полувреме двама запалянковци на “Ботев” нахлуха на терена. Полицията ги изведе и тогава заваля канонада от трибуните към терена и десетина предмета профучаха наблизо, включително край загряващи играчи.

Петима фенове трябваше да получат медицинска помощ на стадиона. Други петима бяха откарани с линейки - всичките са “сини”. Точният брой на ранените не стана ясен до снощи, защото и четвърт час след мача кънтяха сирени на “Бърза помощ” и патрулки около стадиона.

Арестуваните по първоначална информация са четирима. Срещу единия започна досъдебно производство, защото е ударил униформен с дървена тояга. Полицаи са пострадали и от метални пръти. Сред карето прибрани има и девойка от “сините”.

След мача левскари пробиха кордона от хора на реда и започнаха да обстрелват с предмети “жълто-черни”. По улиците започнаха да се гонят и бият ултраси. Летяха камъни.

Все пак в 18 ч полицията рапортува - всички автобуси с левскари са напуснали града. Влакът за столицата в 18,15 ч бе задържан с повече от 10 минути, за да се качат всички гостуващи фенове.

А преди мача полицията извози с коли на жандармерията 200-300 левскари. Те пристигнаха неорганизирано на жп гарата и на автогара “Юг”. За да не се създава опасност от безредици чрез шествие, хората на реда влязоха в ролята на “таксита” до стадиона...

 

Copyright © 2008-2021 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев