Община Сливен

Дона ДЕЛОВА: Невежеството и простотията на интернет патриотизма

10.03.2013 / 18:31:00

Преди известно време във фейсбук попаднах на снимка - портретът на Симеон Велики, придружен от следния текст: "Споделете снимката да видят хората този велик българин. За Азис по 1000 харесвания, а за цар Симеон и 300 не можем да съберем. Споделете да видят някой хора!"

А така! Атака! Да видят те, тези "някой хора"!

По принцип толерантността ми към неграмотното писане клони към нула, но когато е комбинирано с национализъм, ме кара да паля метлата. Понеже хората, титулуващи гръмко себе си "патриоти", в голямата си част са политизирани лумпени, футболни хулигани, скинове и всякаква друга нискочела паплач. Това са хора, чието единствено достойнство е, че не слушат чалга. Всъщност не слушат Азис, понеже е циганин, но сигурно слушат Слави Трифонов. За тях да си полезен за родината означава да биеш циганина, турчина, педераста, различния. Но не за тях ще говоря, те си заемат достатъчно място в новините и криминалните хроники.

Свикваме ли с неграмотността?

Освен биячите има и друга група - кротки хорица, споделящи във фейсбук снимки на Симеон, Кубрат Пулев, шопска салата и прочее национални светини. Специално за тях на българското знаме трябва да бъде извезано "Лайкни и шерни". Това са интернет патриотите.

Интернет патриотите са доста сходни с интернет еколозите, които не си дават сметка, че за планетата ще бъде по-полезно, вместо да пуснеш във фейсбук сто снимки с призиви "Спасете планетата!", просто да си изключиш компютъра за същото време. Интернет средата (и особено фейсбук) създава илюзията, че си деен, полезен и граждански активен. Чувстваш се във вихъра на събитията, споделяш, разпространяваш, един истински народен будител. Хем изпълняваш дълга си към родината, хем това е по-лесно, отколкото да направиш каквото и да било друго. Разни такива отживелици, като да занесеш цветя на паметника на Ботев на 2 юни, ги оставяш на пенсионерите. И те душа носят, горките, и те имат нужда да бъдат патриоти, какво са виновни, че нямат компютър. За теб пък остава тежката задача да лайкнеш десет снимки на Ботев. Не е лесно да си патриот...

Всъщност няма нищо лошо в това, хората никому не вредят в крайна сметка. Нямаше и да пиша за тях, ако не бях попаднала на нещо, което на пръв поглед може би няма общо с темата. На сергия за вестници видях първи брой на списанийце с името "Пищов - максимални резултати с минимални усилия", предлагащо "подарък: готови пищови - 8 броя". Не, не става въпрос за каталог за оръжие, а за ония пищови, ученическите, сещате се. Сигурно ще кажете - какво толкова, чудо голямо, кой не е ползвал пищови? Е, аз не съм, но не поради осъзнатост, а от чист мързел. По време на моето учене компютрите не бяха за масова употреба и правенето на пищов означаваше часове наред да си бодеш очите, изписвайки теми с почти невидим почерк - труд, достоен за ориенталски миниатюрист. Винаги съм гледала с респект хората, които успяваха да го правят и съм се чудела - не е ли по-лесно и не изисква ли по-малко усилия просто да седнеш и да го научиш?

Както и да е, човещинка е, случва се човек и да препише, и пищов да ползва. Лошото идва, когато незнанието и неграмотността се официализират и се превръщат в бизнес. То и да се изпикаеш край пътя е човещинка и се случва, но няма нужда да насърчаваме хората да го правят, нали?

Даваме си сметка, че неграмотността по принцип е нещо лошо, но някак я подминаваме и което е по-зле - свикваме с нея. А тя е масова, особено сред хората под 30-35 години. Интернет е особено благоприятна среда - на фона на писането на латиница разни дреболии като запетайки и членове не ни правят впечатление. А трябва. Сигурно звучи остаряло и пропагандно, но вярвам, че обичта към страната започва с обичта към азбуката, езика, книгата. Иначе да се шерват и лайкват картинки е лесно...

Дребни действия "на ползу роду"

Та, мили мои неграмотни патриоти! Искам да ви помоля две неща.

Първо - научете родния си език! Има достатъчно източници в интернет, при добро желание човек може да компенсира пропуските от училище. Научете се да пишете грамотно и да се изразявате разбираемо. Родината заслужава поне това най-елементарно уважение.

Второ - заемете се с някое от следните неща (а най-добре и с няколко):

Излезте от фейсбук, намерете си работа (а ако имате, си я вършете съвестно) и спомагайте за повишаване на БВП;

Спрете да си хвърляте боклука през прозореца;

Дупчете си билет в градския транспорт;

Почистете пред блока си, направете градинка;

Спирайте на пешеходни пътеки;

Отстъпвайте ред и място на хора с предимство;

Усмихвайте се и поздравявайте...

... и още такива дребни, но важни неща. Опитайте, не е трудно! България ще ви бъде благодарна.

/"Труд"/

 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев