Община Сливен

Колбасите убиват! - доказаха английски учени

08.03.2013 / 08:37:36

Редовната консумация на 50 грама колбаси от преработено месо води до преждевременна смърт от рак или инфаркт. На риска да бъде поразен от тези болести е подложен всеки човек, който хапва всеки ден например по една наденица, два кренвирша или пък по 50 грама бекон или шпек.

Това е заключението на учени от Оксфорд и Кеймбридж, провели съвместно изследване на хранителните режими на половин милион души от 10 страни в Европа в продължение на 13 години. Че ежедневната консумация на колбаси води до инфаркт или развива рак, потвърди и диетологът от Александровска болница д-р Митко Ригов, съобщава “Монитор”.

Изследването е показало, че средната консумация в европейските страни на преработени местни продукти е 160 грама на ден. Резултатът от изследването е потресаващ, защото по един на всеки 17 човека е умрял още преди приключването на проекта. Така 27 000 души от участниците са починали в рамките на 12 години и 7 месеца.

Хот-дог или хамбургел ежедневно със сигурност ще съкрати живота ни с 15-20 години.

Около 10 000 души от наблюдаваните са починали от рак, а 5500 от сърдечни проблеми вследствие на висок холестерол от ежедневното хапване на салами.

Приживе месоманите посочили, че дневното им меню е включвало 1-2 наденици или резен бекон.

 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев