Община Сливен

Мъндев и сие: Не само оправдани, но и ще съдят България в Страсбург?

07.03.2013 / 10:46:05

Евентуален нов процес срещу Атанас Мъндев и групата му става почти невъзможен! – коментират шокирани магистрати от Сливен. Както е известно, ВКС отмени присъдите им за трафик на проститутки и върна делото в Окръжен съд.

Атанас Мъндев, Кольо Иванов, Валери Райков, Селим Кадиров, Петър Петров и Иван Илиев бяха осъдени за организиране и участие в престъпна група – склоняване на лица към проституция /чл. 155, ал. 3, вр. ал. 1 от НК/ и по редица състави на чл. 159 за набиране и транспортиране на проститутки. Групата е действала в периода 2002 – 2006 година. Както е известно, Атанас Мъндев бе осъден на 12 години лишаване от свобода, а останалите на по 6 и 7 години. Впоследствие Апелативен съд – Бургас намали присъдата на Мъндев на 7 години. По-ниски присъди бяха наложени и на останалите подсъдими.

И изведнъж от ВКС хвърлиха истинска съдебна бомба, отменяйки присъдата и връщайки делото в Сливен. Защото, представете си, 78-годишен съдебен заседател бил тормозил сексуално съпругата на единия от подсъдимите /Валери Райков/ и дори й нанесъл травма. Адвокатът на Райков поискал същият съдебен заседател да бъде отстранен, но съдът отказал. Защото кой е предполагал, че така евтино скроената интрижка ще хване дикиш!

Оказва се, че има върховни съдии, които се доверяват на евтината версия. Или просто /така предполагат мнозина/ на нещо много убедителни „аргументи” извън съдебната зала ги е накарало да размислят. Що за висши магистрати са онези, които пренебрегват хиляди страници документи, изповедите на жертвите и т. н.?! Така след 4 години безброй съдебни заседания, издирване и разпити на свидетели, експертизи и пр. делото отново е на старт, като повечето магистрати го определят като мисия невъзможна.

Защо невъзможна? Защото едва ли ще могат да бъдат привикани дори половината свидетели, да не говорим за потърпевшите девойки, изкарани насила на пазара за жива плът в Европа. Самият факт за провала на делото и митът за всесилните „седмици”, надхитрили закона, ще се превърне в истински кошмар за тях. Кой ще излезе отново да дава показания срещу вече излезлите на свобода юнаци и пред кошмара от евентуален нов съдебен провал?! И дали обезкуражените сливенски магистрати ще могат да бъдат морално, професионално и всякак мотивирани за нов гигантски поход за справедливост и тържество на закона?

Не вярваме делото да приключи! – заявяват повечето от тях. Което ще остави ненаказана безскрупулната арогантност, жестокост и гавра с човешкото достойнство. Което ще издълбае нови дълбоки рани както в жертвите на разюзданата престъпност, така и у техните близки. И не само у тях, а и у цялото ни общество.

Атанас Мъндев прекара споменатите по-горе 4 години на топло под домашен арест. Другите – зад решетките. И при набъбващата катастрофа пред делото, те ще имат гарантираното от закона право да потърсят „справедливост” в Страсбург и да претендират за материални щети от порядъка на по няколкостотин хиляди лева! Засега няма демонстрирани подобни намерения, но със сигурност може да се очакват!

Блазе й и на съдебната ни система, и на държавата като цяло!

„Седмица”

 

Copyright © 2008-2021 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев