Община Сливен

Ден на самодееца в Гавраилово, изложби в Нова Загора и Млекарево

06.03.2013 / 17:20:28

Народният представител от ПП ГЕРБ-Сливен Десислава Танева присъства на отбелязването на Деня на самодееца – 1 март, в село Гавраилово. Тя беше посрещната с хляб и сол в знак на благодарност за съдействието от нейна страна при провеждането на самодейни инициативи. Празникът бе организиран от читалищата в Гавраилово, Селиминово и Сборище. Кметът на Гавраилово Димитър Андреев поздрави присъстващите с Деня на самодееца, като им пожела здраве и все така с ентусиазъм да продължават своята мисия. В селото има три самодейни състава – младежки и детски танцови групи и вокална група „Настроение”, която изпълнява български фолклор и стари градски песни. На празника присъства и кметът на село Сборище – Злати Златев.

ПРЕСЦЕНТЪР ПП ГЕРБ

На 6 март във фоайето на библиотеката беше открита авторска изложба на Тонка Иванова. Любителката – художничка беше представена от секретаря на НЧ „Д.П. Сивков-1870” – Кирил Русев. Зам. кметът Галя Захариева, секретарят на Община Нова Загора Веселина Трънова и началник отдел „Култура, медийна политика и интеграция на малцинствата” Веска Вълчева бяха сред многобройните гости, които я уважиха.

Тонка Иванова е родом от с. Биково, учител с тридесет и една години трудов стаж, от които само първите три работи по любимата си специалност – изобразително изкуство. Желанието й да бъде учител по рисуване никога повече не се осъществява. Дълги години тя не посяга към молива и боите, но когато се пенсионира, в нея се пробужда творецът и тя преоткрива тази своя любов. Започва да рисува отново, влагайки целия си работохолизъм и въображение.

Многото посетители на откриването на изложбата й говори за това колко хора я познават и уважават. Тя щедро подарява свои творби, включва се в украсата на пенсионерските клубове в Нова Загора, в подготовката на културните събития за хората от третата възраст. Не щади труд и време, защото е открила истинското щастие за един творец – да се раздава и да радва чрез изкуството си.

Във фоайето на библиотеката могат да се разгледат около 30 от нейните картини -авторски или репродукции по картини на известни художници. Масло, акварел, молив – с лекота работи с различни техники.

Тъй като са много приятелите, които си е спечелила с изкуството си, много бяха и поздравите и цветята, които получи на изложбата. А усмивките – по лицата на всички.

По повод предстоящия празник на жената в клуб на пенсионера в с. Млекарево на 6 март беше открита изложба „Пътуване във времето” Инициативата е резултат от сътрудничеството между Кметство с. Млекарево, Пенсионерски клуб и НЧ „Христо Ботев – 1920”. Зам. кметът на Община Нова Загора Галя Захариева, началник отдел КМПИМ Веска Вълчева, председателят на „Съюза на пенсионерите – 2004” Христо Димитров и представители на медиите бяха посрещнати от домакините – кмета на с. Млекарево Милена Матева, председателя на Пенсионерски клуб Руска Петрова и председателя на читалището Йордан Йорданов.

С разказ за заниманията на жената през годините, връщайки се сто години назад във времето, Руска Петрова поведе присъстващите в едно увлекателно пътуване във времето, проследявайки експонатите и сцените, в които живи участници бяха жени от с. Млекарево.

В селото се гордеят с четири книги, издадени от млекаревци: „Имало птица някакава” на Илия Калайджиев, „Юрта” на Руса Радулска, „Млекарево някога и сега” на Галина Радулска-Георгиу и „Един живот на двадесети век” на Димитър Юнкеров. В тях е запечатан споменът за миналото, за хората и техния живот. В селото могат да се гордеят и с това, че винаги млекаревските жени са били сръчни и работливи. Жени от селото показаха как се е работило на маган, чепкало, родан – забравени оръдия на труда, с които са подготвяли вълната преди тъкането и плетенето й. Три манекена с женско облекло представят промяната в облеклото на млекаревки през годините – от традиционния сукман до навлизането на градските рокли с тънка талия, подчертаващи женствеността през 50 г. Могат да се видят всякакви изделия, свързани с облеклото и бита, изработвани от жените, които очароват с изяществото, красотата и майсторлъка, вложен в тях. Оригинално е проследяването на промяната с времето, затова на едно място със стана може да се види и шевната машина и компютъра.

Иложбата ще остане отворена за посетители през месец март, а в с. Млекарево са гостоприемни и готови да посрещнат всеки, който иска да се потопи в техния свят- красив и истински.

 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев