Община Сливен

Вести от Сливен и региона

06.03.2013 / 16:24:24

Започват ремонти на уличните настилки в община Сливен

За ремонт на общинските пътища са предвидени 759 500 лева от целевата субсидия за капиталови разходи на община Сливен, общият размер на която е 1 439 600 лв. Останалите средства са заделени за ремонт и реконструкция на сгради от образователната и социалната инфраструктура, както и за изграждане и ремонт на детски и спортни площадки. Това съобщи общинското ръководство във вторник. Кметът на Сливен Кольо Милев посочи, че няма да допусне да се изпълняват проекти, колкото и знакови да са те, ако не са осигурени финансово и не са приети от Общинския съвет.

В петък ръководството на общината се е срещна с пътно-строителните фирми за изпълнението на обект „Основен ремонт и технологично възстановяване на уличните настилки град Сливен и населените места”.

Две фирми ще работят в града, други две поемат работата в населените места. Преди Нова година започна асфалтиране в кв. ”Даме Груев”, което ще се довърши, след което работите продължават в промишлената зона. Друга фирма ще започне от квартал „Българка” и ще продължи в кварталите „Младост”, „Дружба” и „Сини камъни”.

При подобряване на времето започва и възстановяването на уличните настилки. В същото време ще се извършват текущи и аварийни ремонти по трасетата на интегрирания проект на водния цикъл на Сливен.

Размразена е работата по обекти, за които договори бяха подписани в предишния мандат и по които общината е правила авансови плащания в общ размер от 6 500 000 лева. С подписване на акт № 11 вече е започнала реализацията на проекта за водоснабдяване на квартал „Ново село” 2А. „За отварянето на ул. „Раковски” също има одобрен проект, който е прегледан от общинската администрация, нямаме корекции и ще се работи по него”, каза още кметът. „Ако до няколко месеца фирмите не се съгласят с нашите предложения да започнат работа по обектите при размразяването им, ще потърсим възстановяване на авансите по съдебен път”, подчерта заместник-кметът Румен Андонов.

До два месеца ще са напълно готови и сенниците на автогарата в Сливен. Работата е започнала по преработен проект от арх. Станимир Стамов. „В момента се прави усилващата конструкция, предстои възстановяване на отводняването на сенниците и на покритията от поликарбонатни плоскости”, обясни заместник-кметът по строителството Манчев. Т.нар „чадъри” на автогарата бяха демонтирани през 2008 заради разрушаване на 5 от тях при вятър.

Предвидени са ремонти и на други съоръжения и още подобрения на автогарата – осигуряване на пропускателните режими, монтиране на бариери, реконструкция на някой от настилките и подходите към самата автогара. „Най-вече ще обърнем внимание на паркирането в района на автогарата, като направим нова организация за движение, увери Манчев.

Изработени са 300 пейки, които ще бъдат поставени в междублокови пространства, в зони за отдих, зони предвидени за озеленяване, пешеходни зони, пространствата около жилищните сгради.

На 7 март 2013 г., четвъртък, от 14.00 часа в зала 105 в сградата наобщинската администрация кметът Кольо Милев и заместник-кметовете наобщина Сливен ще проведат консултации с представители на политическитегрупи в Общински съвет – Сливен по проектобюджета на общината за 2013г., капиталовата й програма и оптимизиране на общинската структура.

Близо 20 000 лева надвнесен данък възстанови НАП на физически лица от Сливен

Близо 20 000 лв. са възстановили от офиса на НАП в Сливен на 92 сливналии, които са надвнесли данък през изминалата 2012 година. Възстановените суми са от надвнесен данък върху доходите на физически лица от трудови правоотношения, работещи по граждански договор, свободни професии и др. От началото на годината до момента в салона за обслужване на НАП в Сливен са подадени 185 декларации с надвнесен данък.

За да бъдат прихванати или възстановени недължимо платени суми за данък върху доходите, трябва физическото лице да подаде годишна данъчна декларация с деклариран надвнесен данък върху доходите. Декларацията се подава в териториалната дирекция на НАП по постоянен адрес. Данъкът ще бъде възстановен, когато в подадената декларация е посочена сумата на надвнесения данък, името на ТБ, банковия код /ВIC/, номера на банковата сметка, трите имена и ЕГН на титуляра. Към декларацията трябва да са приложени също така и служебни бележки за авансово удържан/внесен данък, актуални за отчетната 2012 година.

Надвнесената сума се възстановява с издаването на акт за прихващане или възстановяване, а когато лицето няма задължения за прихващане - с протокол. Същият се издава в 30 дни след подаването на годишната данъчна декларация, след което се възстановява сумата.

При констатиране на несъответствия в подадената декларация, служителите от офиса на териториалната дирекция на НАП в Сливен изпращат съобщение за тяхното отстраняване, като в 14 дневен срок физическото лице трябва да подаде нова декларация.

От офиса на НАП в Сливен напомнят, че крайният срок за подаване на годишните декларации за доходите на физическите лица е 30 април 2013 година. 5% отстъпка от данъка за довнасяне получават онези физически лица, които изпратят декларацията си по електронен път, подписана с електронен подпис и са внесли дължимия данък в срок до 30 април 2013 г.

Данъчната декларация може да се подаде в пощенските станции, по пощата с обратна разписка, по интернет, подписана с електронен подпис или на място в офиса на НАП в Сливен. Най-лесният и удобен начин за деклариране на доходите е чрез интернет.

Повече информация за декларирането, плащането и възстановяването на данъци може да се намери на сайта на НАП www.nap.bg. Консултации може да се правят и на цената на градски разговор в кол центъра на приходната агенция. Номерът е 0700 18 700.

Фестивално отличие за Държавен куклен театър – Сливен

Държавен куклен театър – Сливен завоюва първото си фестивално отличие за тази година. То е присъдено на Катилей Кателиев за актьорско майсторство за ролята на Дядото в спектакъла „Копче за сън” по Валери Петров. Признанието идва от Деветия Зимен фестивал на изкуствата „СЦЕНА, ПАЛИТРА, СЛОВО”, който се проведе в Пловдив от 24 февруари до 3 март.

Спектакълът „Копче за сън” е част от репертоара на Куклен театър – Сливен вече 8 години. Сценичната адаптация и постановката са на Злати Златев, сценографията е на Анна Игнатова, музиката е на Владимир Джамбазов. През годините спектакълът е спечелил признанието и възторга на публиката и е донесъл много награди от фестивали – за актьорско постижение и за музика.

В Деветия Зимен фестивал на изкуствата „Сцена, палитра, слово” – Пловдив 2013, със свои спектакли участваха Драматично – куклен театър – Пазарджик, Театър 199, Малък театър – Пловдив, Куклен театър – Ямбол и Държавен куклен театър –Сливен.

 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев