Община Сливен

Георги Балабанов, "България на гражданите”: По график ли да боледуваме?

06.03.2013 / 15:17:25

"Лекарите основателно искат отмяна на прогнозните обеми в болниците и интензивното лечение. Никой не може да знае, например от какво, не дай Боже ще се разболее. Ами ако лимитът за определено заболяване вече е изчерпан, пациентът какво да прави?", попита областният координатор на „Движение България на гражданите„ Георги Балабанов в интервю за новините на Канал 6.

„ Трябва да има прозрачност за това къде отиват парите за здраве. Трябва да се знае от хората какъв обем дейност имат лечебните заведения",коментира още Балабанов. Той допълни, че искането на пациентите и лекарите за увеличение на направленията за специалист е основателно.

"Лекарите трябва да могат да надхвърлят до определен процент тези направления без да бъдат глобявани от здравната каса", според Героги Балабанов.

От „Движение България на гражданите” се обявиха за завръщане на държавата в дейностите, гарантирани на гражданите по силата на Закона за здравето: интензивни грижи, асистирана репродукция (ин витро). Тези дейности се заплащат от данъците на гражданите, а не от здравноосигурителни вноски, поради което не им е мястото в НЗОК, която трябва да предостави на здравноосигурените лица основен пакет медицински дейности, гарантиран със Закона за здравното осигуряване. Друго, за което настояват е пълна прозрачност при разпределението на парите за здраве и публично , преразглеждане на Методиката за заплащане на медицински изделия от НЗОК, така че да е допустимо пациентите да доплатят разликата от най-ниската цена на медицинското изделие (платима от НЗОК) до цената на избраното от тях медицинско изделие, увеличение на направленията за специалист с 20 % и връщане на възможността общопрактикуващи лекари и специалисти да надхвърлят с 10 % на тримесечие определените лимити, без да им се налага санкция от НЗОК.

 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев