Община Сливен

Георги Вл. ПОПОВ: Всеки ден да е национален траур?

06.03.2013 / 11:13:05

За някого може да прозвучи кощунствено, но днес аз някак не мога да включа на обявения национален траур в памет на Пламен. Обявен от кабинета в оставка, срещу когото мнозина протестират – още един парадокс.

Като логика от решението на кабинета май следва всеки ден да бъде обявяван национален траур. Днес за Пламен, а защо не и за изгорелите три деца във фургона. Пред два дни - за скочилия от Аспаруховия мост и т. н.

Жалко за човека, разбира се. За все повече хора обаче вече неговият акт изглежда все по-неадекватен. Той не е в първа младост, 36-годишен. Носил е плакат на протестите, имал е възможност да каже своето. Надигналата се мощна вълна от недоволство би трябвало да му подскаже, че общинската „крепост” на Киро /така нарича той кмета Йорданов/, ще падне. А в съдбовния ден дори не изчаква фиксирания от самия него час за оставка и се пали още сутринта.

Това е показен самоубийствен акт, от една страна.

От друга – акт срещу съответната институция, но някак необоснован, нелогичен. Вероятно и други, неизвестни нам причини стоят зад него…

От трета – в един чисто морален аспект това е и своего рода акт срещу обществото и всички нас. Защото ни оставя в потрес и болка, неспособни да проумеем истинската му същност, потапя ни в чувството на несигурност и вина, подронва надеждите ни за сигурност и нормалност, разпъва на кръст съвестта ни, изтерзана и без това. И защо го сравняват с Ян Палах?!

Затова, когато запаля свещ днес ще премисля отново защо според християнската ни вяра самоубийството е грях…

Бог да прости Пламен и да даде вяра на всички, най-вече на младите хора, да продължат напред!

 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев