Община Сливен

Културни и други вести от Сливен и региона

06.03.2013 / 08:48:55

Сливенци почетоха Сирак Скитник на 70-годишнината от кончината му

На 5 март областният управител Марин Кавръков положи венец и цветя от свое име и от името на признателните сливенски граждани на гроба на видния наш съгражданин интелектуалец Сирак Скитник. В столицата на Централните гробища дойдоха Георги Йорданов – бивш министър на културата, проф. Ружа Маринска – изкуствовед, Божана Димитрова – дългогодишен журналист в БНР, Лъчезар Германов – председател на СБХ, Аделина Филева – директор на СГХГ, Даниела Ненчева – директор на ХГ „Димитър Добрович” в Сливен, представители на Министерството на културата, Столична община и община Сливен, екип на БНТ и граждани.

На импровизираното възпоменание слово за живота и дейността на Сирака произнесоха Марин Кавръков, Георги Йорданов, Ружа Маринска и Божана Димитрова.

На днешната дата се навършват точно 70 години от смъртта на Сирак Скитник, а през тази година ще честваме и 130 години от неговото рождение – два значими юбилея в културния живот на Сливен.

БТА открива информационен център в Сливен

Днес в БТА в София областният управител на Сливен Марин Кавръков и генералният директор на БТА Максим Минчев официално положиха подписите си под споразумение за сътрудничество. Споразумението предвижда в ниското тяло на сградата на Областна администрация да се създаде регионален информационен център на БТА със зала за пресконференции.

Замисълът е телеграфната агенция да бъде подобаващо представена в Сливенска област, така че държавните институции, политическите и обществените организации, както и гражданите да имат пряка и непосредствена възможност за представяне на свои събития и инициативи. Целта е богатият обществен и културен живот в региона чрез БТА да става достояние на цяла България и новините от Сливен да се четат по света.

Изложба "Дакелът" в Сливен

Тази изложба няма претенции за свръхпослания, тя е непретенциозна, но в същото време професионална и много позитивна. Така определя изложбата „Дакелът в съвременното българско изкуство” нейният куратор, художничката Елена Панайотова. Нестандартната експозиция, която предизвика интереса на културната общественост навсякъде, където е гостувала, ще бъде открита на 07.03. от 17.00 в Художествена галерия „Димитър Добрович” – бул. „Цар Освободител”, № 13.

Елена Панайотова, която е автор на много арт проекти и също участва със свои творби, казва още, че полиптихът от 16 картини на тема „Дакел” на художничката Светозара Александрова са й подсказали идеята за тази изложба. Около нея се обединяват 46 съвременни български творци, които имат отношение към домашния любимец . За времето, в което изложбата обикаля България, с нови творби са се присъединили и още творци. Според Елена Панайотова, изложбата има еклектичен характер, защото обединява различни поколения творци, работили с различни израз

ни средства. Образът на дакела е пресъздаден с маслени бои, в графични техники, във фотографии и пластики. Творбите са заредени с позитивни емоции и разкриват приятелските взаимоотношения между човека и кучето. Сред авторите има утвърдени имена като Красимир Добрев, Василка Монева, Жана Костуркова, Николай Кучков, Станимир Желев и други, както и представители на младото поколение творци.

Спортно отличие за ПМГ "Добри Чинтулов"

Награда за постигнати високи спортни резултати през учебната 2011/2012 г. получи ПМГ „Добри Чинтулов“ на 28 февруари 2013 г. на церемония в пресклуб „България“ в гр. София. Отличието се връчва от Българската асоциация „Спорт за учащи“ (БАСУ), а ПМГ „Добри Чинтулов“ го получава за втора поредна година. Сред наградените още са Природо-математическите гимназии в Бургас и в Казанлък. Трите училища са класирали най-много отбори (по пет) за републиканските кръгове на ученическите игри по различните видове спорт. Наградата бе връчена на директора на ПМГ Сливен от Юлия Боянова, председател на БАСУ.

За миналата учебна година ПМГ „Добри Чинтулов“ класира на националните кръгове на ученическите игри отбори по волейбол (девойки и младежи), лека атлетика (девойки и младежи) и футбол, а девойките във възрастовата група 8.-10. клас станаха втори в страната в турнира по волейбол. Учителите по физическо възпитание и спорт в гимназията, които имат принос за високото отличие, са Николай Бъчваров, Панайот Авджиев и Цветан Русинов.

 

Copyright © 2008-2021 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев