Община Сливен

Първа копка на детска градина и общностен център в Сливен

05.03.2013 / 18:51:00

Днес кметът Кольо Милев направи първа копка на Общностен център и филиал на ЦДГ „Теменуга”. Общата стойност на проекта е 2 182 000 лв., от които безвъзмездната финансова помощ е 1 600 000 лв. Съфинансирането на община Сливен е 582 000 лв., от тях 458 000 лв. са реални финансови средства, а останалите 123 000 лв. ще бъдат под формата на облекчения за такси за детската градина, посочи зам.-кмета Румен Стоилов. На копка присъстваха още заместник-кметовете Иван Славов и Иван Манчев и представители на фирмата-изпълнител „ЖСП Стил” ООД.

Община Сливен е бенефициент по проект „Социално включване”, финансиран със средства от Световната банка. По този проект е изготвена предварителна оценка на нуждите на общините и първите 109 са поканени да подадат проектно предложение. Община Сливен е една от тях.

Общностният център за деца и семейства представлява форма за интегрирано предлагане на услуги на целевите групи по проекта, насочени към двете възрастови групи деца и комбинация от консултативни и подкрепящи услуги с услуги за директна грижа за деца. Проектът позволява по-сериозна инвестиция в инфраструктура. За целта на мястото на терена на ЦДГ „Теменуга” – филиал гр. Сливен ще бъде построена нова сграда, в която ще се помещават Общностният център за деца и семейства и филиалът на ЦДГ „Теменуга”.

Основен резултат на проекта ще е подобряване капацитета на община Сливен за превенция на социалното изключване и намаляване на бедността сред децата, чрез инвестиции в ранното детско развитие и разкриване на четири целодневни градински групи.

В рамките на проекта ще бъде разкрита комплексна социална услуга, насочена към децата и родителите от уязвими и рискови групи, интегрираща форми на индивидуална, групова и мобилна подкрепа и съответстваща на общинската концепция за ранно детско развитие – подобряване на психическото емоционално, здравно и образователно развитие на децата от рисковите групи.

Проектът ще допринесе за създаване и развиване на образователни и социални уменията на децата чрез осигурен достъп в училище, детска градина, както и ползването на междусекторни услуги за деца, формиране и усъвършенстване на уменията на родители от рисковите групи за полагане на грижи за децата им, подпомагане на спазването на имунизационния календар, провеждането на задължителните профилактични прегледи, здравословно отглеждане на децата.

Годишно в Общностния център ще бъдат обслужени над 1000 потребители – деца и семейства от узвимите социални групи. В детската градина ще има 4 групи по 20-25 деца, общо около 100 деца. В Общностния център ще бъдат открити 28 работни места, а в детската градина 20.

Фирмата-изпълнител на проекта е „ЖСП Стил” ООД – Шумен, с управител Стефан Начев и се занимава от двадесет години със строителство. Построила е много училища и детски градини на територията на България и Германия. „Направили сме своите разчети и до края на месец септември обектите ще бъдат завършени”, заяви г-н Стефан Начев, като уточни, че ще бъдат наети сливенски работници и всички материали, необходими за строежа ще се закупуват от Сливен.

/Пресцентър на община Сливен/

 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев