Община Сливен

Увеличават заплатите на здравните работници в община Сливен

05.03.2013 / 16:49:17

От 1 април заплатите на здравните работници в община Сливен ще бъдат увеличени на 520 лева, съобщи на пресконференция днес кметът Кольо Милев. Ръстът на заплащането е съгласно Колективния трудов договор за сектор „Здравеопазване”. В рамките на администрацията здравните работници в общината са структурирани в две дейности в общинския бюджет - здравни работници в здравни кабинети (медицински сестри в детски градини и фелдшери в училища) и здравни работници в Детски ясли и яслени групи в ОДЗ и детските кухни.

Кметът на Сливен коментира и бюджета на общината за 2013 г., който не беше приет на последното заседание на Общинския съвет. „Решението не беше за доброто на Сливен. Не мога да се съглася, че трябва да паднем до бюджет от 60 милиона, защото тогава нищо не правим. Трябва всички да впрегнем усилия, а не да спъваме изпълнението. В зала чух, че средствата за спорт трябва да се увеличат. Склонни сме и на още средства за стипендии и за културния календар, но трябва да говорим обосновано и подготвено”.

„Не приемам определението „нереалистичен”, при съставянето на бюджета сме се съобразили с всички нормативни изисквания. Учудвам се на твърдения на общински съветници за завишаване на приходната част с 112%. След сесията отново анализирахме числата в него. Спрямо бюджетната рамка за 2012 г., в която бяха заложени 18 599 000 лв., тази година залагаме 19 641 000 по основните параграфи, по които се формира издръжката на общината – имуществени данъци, данъци от доходи, общински такси, глоби и лихви”, посочи заместник-кметът по финансите Румен Андонов.

Той отхвърли и твърденията за неизпълнение на бюджет 2012. „Всички параграфи, формиращи приходната част са над 104-105% изпълнени. Общото неизпълнение на бюджета се дължи на параграф 40, в който са заложени обектите за продажба. Надяваме се, че с мерките, които предприехме да намалим цените и с раздвижване на пазара, ще има чувствително изпълнение в тази част.”

„Залагаме капиталова програма от 35 млн. лв. От тях 10 млн. лв. са за международни проекти на общината, в които нейното участие е 3 млн. лв. Имаме 1,5 млн. лв. субсидия за капиталови разходи и 23 млн. лв. са собствени средства. От тях 18 млн. лв. са стари задължения, заложени в капиталовата програма чрез договори сключвани от 2008 г. Не можем да ги изключим, да ги прекратим, защото дължим неустойки, но сме длъжни да ги заложим в програмата. В тези обекти са вложени 6,5 млн. лева аванси, които до момента не са върнати”, обясни Андонов.

„За какво говорим? За бюджет на общината или за бюджет, с който погасяваме дългове, натрупани преди това. Не мога да се съглася, че бюджетът трябва да е 61 млн., като се има предвид, че от тях 40 млн. са делегираните държавни средства. Остават 21 млн. лв. - 19 млн. лв. са издръжката и остатък от 2 милиона лева. Какво ще изпълняваме с тях – стари задължения или текущи, ще довършваме обекти или ще прекратяваме договори?, попита Андонов.

Той заяви, че предстоят разговори с групите в Общинския съвет. Следващата седмица общината ще е готова с корекциите за спорта, стипендиите и културния календар. Мнението на Андонов е, че средствата ще бъдат заложени, но не се съгласи това да става за сметка на резерва. Като възможен вариант посочи да се реже от издръжката на общината. Андонов подчерта по повод критиките, че тази година имало едва 150 000 лева за спорт, че интерпретацията е неточна.

„Общо във функция „Спортни дейности” сме заложили 1 133 000 лв., при 363 000 лева за миналата година. „Гледа се само едно приложение 7, в което има 150 000 лева за спорт, това можеше да се промени и в зала, но никой не го разбра”, каза заместник-кметът. Той защити бюджета и във функцията за отбрана „Общият размер в „Отбрана и сигурност за 1 133 000 лв. като 650 000 лева са държавната издръжката, тук са включени и средствата за бедствия и аварии. Имаме заложени 300 000 капиталови разходи, 605 000 лв. договори за охрана на общинските заведения – детски градини, ясли, социални заведения. Длъжни сме да осигуряваме тази охрана, има договори за това. Става въпрос за ученици и деца”.

Абсолютно всички предложения на общинските съветници от работата на комисиите са взети под внимание, 4 предложения бяха вкарани в последния момента. „Ще се съобразим отново с някои искания, но нека и съветниците поемат отговорност и като правят предложения за нови разходи, да посочат и откъде да дойдат средствата.”

/Пресцентър на община Сливен/

 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев