Община Сливен

Община Сливен изработва карта на шума

05.03.2013 / 17:45:00

Община Сливен е задължена да изработи Стратегическа карта за шум по изисквания на Закона за защита от шума в околната среда и директива на ЕС за оценка и управление на шума. Това съобщи кметът на Сливен на редовната си пресконференция днес.

Заместник кметът по строителството Иван Манчев уточни, че по нареждане на МРРБ от месец февруари миналата година Сливен е включен в списъка на градовете, които са задължени да изготвят такава карта. По данни на РЗИ нивата на шум в Сливен са превишени в 70% от контролните пунктове. Те варират незначително през годините, но остават постоянно високи.

Окончателният проект се подготвя след становище на министрите на околната среда и водите и на здравеопазването. Общинските съвети одобряват разходите, които според експерти са около 1 лев на жител на съответната община. Община Сливен е предвидила в капиталовата си програма 71 000 лева. Общинският съвет на свое заседание през февруари не одобри този разход да бъде отразен в бюджета за 2013 година. Ако не се изпълнени тази европейска директива, общината ще търпи санкции.

Манчев посочи, че срокът за изпълнение на изискванията на МРРБ е бил до средата на миналата година, но не е задължителен за Сливен. Според изискванията за срока населението в задължените градове трябва да е над 100 000 души. По данни на Териториалното статистическо бюро населението в град Сливен е 96 405 души.

Стратегическа карта за шум е план-карта на агломерацията, върху която се нанасят шумовите нива на транспорта, от промишлени дейности и от други източници на шум. Картата ще позволи акустичното планиране и планове за действия за намаляване на шума в околната среда и вредното въздействие върху хората.

/Пресцентър на община Сливен/

 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев