Община Сливен

Кольо Милев сменя ръководството на дома в „Качулка"

05.03.2013 / 14:50:00

Кардинални промени в Качулка, включително и смяна на ръководството на Дома за възрастни хора с умствена изостаналост (ДВХУИ), ще предприеме общинското ръководство в Сливен. Решението е мотивирано и от констатациите на комисията, назначена със заповед на кмета, за проверка на инциденти с две от настанените в Дома жени.

По време на проверката от общинската комисия в институцията е извършено и посещение от представители на Агенция за социално подпомагане - София с цел оказване на методическа помощ.

Жените се възстановяват в МБАЛ „Д-р Иван Селимински” Сливен, съобщи Иван Славов, заместник-кмет по хуманитарната дейност в общината.

Изводите от проверката на двата инцидента показват, че те са резултат от системна липса на контрол и подкрепа от страна на ръководството на институцията по отношение работата на служители пряко ангажирани с прилагане на назначена от психиатър постоянна терапия за всяка от двете потребителки, както и неефективна съвместна работа между длъжностни лица в дома по двата случая.

Едната от пострадалите е постъпила в Дома в Качулка с водеща диагноза: „Лека умствена изостаналост”, а другата с водеща диагноза – „Умерена умствена изостаналост”. Диагнозата „Параноидна шизофрения” по отношение на всяка от потребителките е поставена въз основа на преглед от специалист- Психиатър, след настаняването и вследствие резки промени в поведението им. Иван Славов посочи, че са чести случаите, при които след вторичен преглед лицата се оказват с нова диагноза, за която е необходимо специализирано психиатрично лечение, прилагане на постоянна медикаментозна терапия и друг подход при осъществяване процеса на грижа.

В тази връзка община Сливен ще започне процедура по преосвидетелстването на настанени в Дома потребители, за да получи реалната картина на техните заболявания, което е от ключово значение за адекватното планиране и реализиране на лечение, цялостна грижа и ефективна превенция на инциденти и неприемливо поведение. Досега това не е правено, въпреки че произтича от задълженията на ръководството на дома.

Кметът на Сливен припомни, че при предишната проверка в Качулка е наложил наказание на директора Стойчо Данков, който е обжалвал по съдебен ред наказанието си, но съдът е потвърдил заповедта на кмета. Милев посочи, че в Дома са настанени 240 мъже и жени с умствена изостаналост и много малка част от тях са от Сливен. Заместникът му Иван Славов уточни, че десетки са чакащите за настаняване.

На журналистически въпрос защо беше ликвидирана овцефермата в Качулка, кметът уточни, че стопанството е закрито вследствие поредица от констатации на Инспектората към Агенцията за социално подпомагане, както и поради това, че от страна на общинското ръководство е направена преценка за неефективност на възможностите на стопанството да създава реални условия за ефективна Трудотерапия на потребителите.

Общината е предприела реални действия по създаване на възможности за поетапна деинституционализация на потребителите в дома, като ще се използват максимално всички местни ресурси и начини за финансиране по европейски проекти.

Кметът обяви, че предстоят конкурси и за ръководителите на другите общински социални заведения.

/Пресцентър на община Сливен/

 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев