Община Сливен

Белгия може да откаже гражданство на най-богатия французин

05.03.2013 / 19:54:00

Най-богатият французин – собственикът на луксозния гигант "Луи Вюитон" (LVMH) Бернар Арно, може и да не получи поисканото от него белгийско гражданство, пише "Дневник". Той подаде молбата си през септември 2012 г., но този уикенд прокуратурата в Брюксел издаде второ негативно мнение по въпроса, пише местното издание La Libre Belgique.

Това е третото подобно становище от четири излезли досега, припомня френският вестник Le Monde. И двете становища на прокуратурата са отрицателни, както и това на Агенцията за чужденците. Само Службата по националната сигурност не е представила възражения срещу даването на белгийски паспорт на Арно. Окончателното решение трябва да бъде взето от парламентарната комисия по натурализациите през април.

Основният аргумент на прокуратурата е, че милиардерът не живее постоянно в Белгия и съответно не изпълнява условието за най-малко три години пребиваване в страната. Четвъртият най-богат човек в Европейския съюз притежава апартамент в луксозния брюкселски квартал Юкл, където отсяда, когато е в белгийската столица. Самият Арно е заявил пред местната полиция, че наистина живее там, но от обкръжението му признават, че по-голямата част от времето си той прекарва в парижкото си имение.

Французинът вече премести голяма част от финансовите си дейности в съседна Белгия, както и част от активите си. През 2008 г. в Брюксел той основа фондацията Pilinvest, която трябва да защити империята му в случай на неговата смърт. Белгийското гражданство би му осигурило още по-благоприятни фискални условия и имунитет срещу френската съдебна система.

Междувременно прокуратурата проучва дейността на LVMH в Белгия. Не е ясно дали това отделно разследване ще приключи до април, когато трябва да се произнесе комисията по натурализациите, нито дали, в случай че не е, депутатите ще отложат решението си. Известно е обаче, че и сега те са разделени в мнението си относно белгийския паспорт на Арно. Някои не са съгласни с неговото отпускане, докато други изтъкват, че то би било от финансова полза за столичния регион. Според председателя на парламентарната комисия Жорж Далман приходите от данъка наследство на милиардера могат да достигнат 1 милиард евро.

Понастоящем бюджетът на Брюксел изпитва остра нужда от средства. В същото време скъпият квартал Юкл продължава да привлича френските граждани: там вече живеят 9000 французи, или 10% от населението на общината. 800 от тях са се настанили през 2012 г., което е видим ръст в сравнение с предните години: 372-ма души през 2011 г. и 62-ма през 2010 г.

 

Copyright © 2008-2021 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев