Община Сливен

В Швейцария хомосексуалистите ще могат да осиновяват деца

05.03.2013 / 16:24:00

Горната камара на швейцарския парламент отвори път за осиновяване на деца от хомосексуални двойки, но само на деца на партньорите в двойката, предаде БГНЕС.

Парламентът прие този текст с 26 гласа "за" срещу 16 "против". Правителството ще трябва да подготви реформа за правото на осиновяване. Парламентът ще трябва да се произнесе по нея.

Консервативните среди по-рано предупредиха, че ще поискат референдум по този въпрос. Сегашното законодателство предвижда право на осиновяване на дете единствено от хетеросексуални двойки с брак. Сам, неженен човек, може също да осинови дете, но само ако е навършил 35 години. Теоретично, чрез този текст и хомосексуалисти, които са сами и не живеят в двойка, също имат право да осиновят дете.

Законът обаче предвиждаше осиновяването от хомосексуални партньори. Той предвиждаше и ако осиновяването е извършено по време на брак, който се разтрогне и единият партньор иска да осинови детето, това означава, че другият автоматично губи правата на родител.

В бъдеще вече няма да има разграничение между съпрузи и други двойки. Всеки пълнолетен ще има право да осиновява дете, независимо от неговото семейно положение или начин на живот, стига да се прецени, че това е най-добро решение за детето. /Актуално/

 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев