Община Сливен

Георги Вл. ПОПОВ: Всяко показно самоубийство е драма за всички нас

05.03.2013 / 11:20:00

След вчерашната вест за смъртта на самозапалилия се младеж от Варна Пламен Горанов, отново сме в шок. По петима скачат всеки месец от Аспаруховия мост в града! – научихме. Вчера пак 43-г. полетява от него, а в неделя млад човек се гръмнал…

Стотици хиляди, дори няколко милиона люде са в шок след всяко показно самоубийство, по едни или други мотиви. За мен обаче загадката около младия варненец става все по-голяма.

Защо? Вижте му снимката – изглежда нормален млад човек. По време на протестите на първите митинги издига плакат срещу Кирил Йорданов. Обвинява и групировката ТИМ. Няма никакъв оставен писмен знак да се е обърнал към Йорданов и общината с конкретен иск и защо обвързва последните с групировката ТИМ. Преди да се запали пред общината, носел плакат „Оставка на Киро и на целия общински съвет до 17 часа на 20 февруари”… Но не изчаква реакция от тяхна страна и се пали още сутринта.

Дали Кирил Йорданов има нещо общо с ТИМ? Но само негова работа ли е да преборва набедената като престъпна групировка?! Има си управляващи, вътрешно министерство, ДАНС и т. н., на които е отредено да сложат юздите на „белите якички”. Какви други духовни, екзистенциални, лични и битови, и пр. мотиви са подтикнали това момче да гори като факла пред Варненската община?

Драмата на Пламен с неговия показен и недобре мотивиран трагичен акт е драма за цялото ни общество. Вероятно ще последват мнозина други, нараняващи дълбоко българските граждани. Всяко самоубийство е с двоен знак – срещу конкретен политически или социален субект, и срещу нашата съвест и чувствителност.

Как да го проумеем и разберем? Но сме длъжни поне за едно: да свалим шапки, и Бог да прости!

 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев