Община Сливен

Адв. Михаил Димитров: За подписката за референдум на "Модерна България"

05.03.2013 / 08:30:00

Тези дни край Стария бряст течеше подписка за референдум. За какво точно става дума ни пише адв. Михаил Димитров:

1. Подписката под надслов „Политици и закони – под граждански контрол” е за свикване на национален референдум с два въпроса, а именно:

- за въвеждане на механизъм за отзоваване на депутати, общински съветници и кметове по инициатива на гражданите и с пряко гласуване от избирателите;

- да се даде право на гражданите да се обръщат към Конституционния съд, когато закон нарушава гражданските права.

2. Първият въпрос, който предлагаме да се реши от гражданите чрез референдум е за въвеждане на възможност за предсрочно отзоваване по инициатива на граждани и с пряк вот на избирателите на народни представители, общински съветници и кметове. Такива механизми съществуват в някои от най-развитите съвременни демокрации, в т.ч. САЩ, Канада, Швейцария, Германия, Австрия, Япония и т.н. За съжаление обаче такъв механизъм в България няма, а считам, че такъв е много наложителен.

3. Вторият въпрос, който предлагаме да се реши от гражданите чрез национален референдум е за въвеждането на индивидуална жалба пред Конституционния съд срещу закони, които нарушават правата на гражданите. Сега право да се обръщат към КС имат само институциите – президентът, правителството, омбудсманът, една пета от депутатите, общински съвети. Често те не упражняват това свое правомощие поради конюнктурни причини. Гражданите например не могат да защитят правата си от закон, който обслужва монополите или нарушава гражданските права и свободи. 20 години в никое управление не е имало мнозинство, което да подкрепи въвеждането на такава възможност за гражданите. Затова Движение “Модерна България” и Инициативният комитет за национален референдум предлагат този въпрос да се реши пряко от гражданите.

4. Често ми задават въпроса има ли връзка между тази подписка и ставащото в България през последните седмици. Да наистина тези дава въпроса са едни от основните искания на протестиращите граждани и това е така, защото правната регламентация на тези дава въпроса ще създаде реална възможност за контрол на гражданското общество върху управляващите , иначе казано ще го “опре до стената” и ще ги накара да обслужват интересите на българският народ, а не тези на монополите и/или олигарсите. В този ред на мисли следва да уточня, че идеята за тази подписка възникна далече преди започването на протестите, още в края на миналата година, като идеята бе разисквана през декември на голям форум, на който присъстваха представители на над 80 граждански организации и множество общественици. Освен това тази подписка е в резултат на приетия през м.юни 2012 г. от Движение Модерна България “Граждански Манифест за смяна на системата”

5. И накрая ми се да посоча и кой лица са конкретните инициатори на тази подписка. Председатели на инициативният комитет са Борислав Цеков и университетския преподавател, известеният арабист Проф. Владимир Чуков. В комитета влизат и известният всички нам доц. Петко Симеонов, правозащитника Петър Кичашки, известният български журналист Иван Гарелов, българският режисьор, сценарист и драматург Симон Еди Шварц, изтъкнатия оперен певец Любомир Дяковски и много други видни български общественици. Тук е мястото да спомена, че почетни членове на този комитет са първият демократично избран президент на Република България д-р Жельо Желев, както и видният български конституционалист Гиньо Ганев, както и проф. Огнян Герджиков, председател на 39-то Народно събрание.

Предвид това, че уважавам Вас и Вашата медия съм готов във всеки един момент да Ви предоставя допълнителна подробна информация във връзка с провежданата подписка под надслов „Политици и закони – под граждански контрол”. Такава също и можете да получите на следните интернет страници http://dvizhenieto.org и http://otzovavane.org .

Адв. Михаил Димитров, областен координатор на Движение Модерна България

 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев