Община Сливен

Скандал: ВКС отмени присъдите на "седмиците" и върна делото в Сливен

05.03.2013 / 08:54:14

Върховният касационен съд (ВКС) отмени присъдите на Атанас Мъндев и хората му и върна делото за преразглеждане в Сливенския окръжен съд. Вчера скандалът проехтя и предизвика шок у сливенските магистрати, особено у водещия делото Мартин Данчев.

Четири години разследване и безброй дела се оказаха безсмислени.

Причина за скандалния обрат е жалба на З.Р. - съпруга на един от подсъдимите, подадена на финала на процеса в сливенския съд. Оплакването е срещу съдебен заседател - че я " задявал и опипвал" и така причинил лека телесна повреда.

Жалбата е внесена в Районния съд и по нея било образувано частно наказателно дело през 2011 г. За получената при задявките лека телесна повреда жената си извадила медицинско.

По онова време въпросният съдебен заседател мераклия бил на 78 години. Частното дело срещу него било прекратено през миналата година, защото потърпевшата не се явявала на насрочените заседания.

Окръжният съд отказал да отзове съдебния заседател въз основа на тази жалба. Но ВКС е на друго мнение. Той посочва, че "всеки член на съдебния състав, за когото съществува опасение, че не би могъл да действа непредубедено, следва да се оттегли", тъй като това пораждало съмнения в безпристрастността на съда.

Мъндев бе задържан през лятото на 2008 г., след като от Белгия и Холандия бяха изпратени материали за организираната от него мрежа за търговия с проститутки в страни от ЕС.

Делото започна в средата на септември 2009 г. и завърши две години по-късно с 12-годишна присъда и 20 000 лева глоба за Мъндев. По 11 години затвор и глоба от по 20 000 лева получиха Кольо Иванов-Каруцата, Валери Райков-Директора и Селим Кадиров-Салама. Иван Илиев и Петър Петров-Черния получиха по десет години и половина лишаване от свобода.

Делото "Мъндев" стана причина за законодателни промени. По искане на Окръжния съд в Сливен мандатът на заседателите бе продължен до приключване на делата, по които са назначени. Ако това не беше станало, делото още тогава можеше да започне от нулата, защото при протакането му изтече мандатът на други двама заседатели. /По информация и във в. "Труд"/

 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев