Община Сливен

Върховният съд обяви таксите за лични документи за незаконни

04.03.2013 / 19:15:29

Таксите на МВР за издаване на лични документи и шофьорски книжки са незаконни, реши Върховният административен съд. Причината е, че Вътрешното министерство не е публикувало навреме на сайта си проекта за изменението на наредбата и мотивите за него.

Министерството на вътрешните работи не е осигурило и задължителния срок за дискусия и становища по проекта, който трябва да е минимум 14 дни.

Съдът беше сезиран още през 2010 година от адвокат Иван Груйкин, председател на Гражданска инициатива "Справедливост". От там обясниха, че ако решението на съда се потвърди на следващата инстанция, е възможно временно безплатно издаване на документите.

„Оттук нататък най-вероятно те ще трябва да направят нова система, нови изчисления и да конституират нов размер на таксите. На ново ще трябва да се образува цена, като до момента, в който цената не е образувана, да не могат да ви откажат да си извадите лична карта, но пък няма да могат да ви кажат каква цена да си платите, следователно тя би могла да ви излезе безплатно", уточни Росен Йеротеев от „Справедливост".

Възможно е дори и връщането на пари на гражданите, издали документите си на тези цени, но това ще става само след съдебно дело.

„За да бъдат върнати пари, трябва всеки от гражданите да започне да води собствен иск. Може да става под формата на колективни искове, то не става автоматично, трябва да се проведе нов процес", обясни още Йеротеев.

В случай на обжалване, делото ще бъде гледано от петчленен състав на ВАС.

/Дарик/

 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев