Община Сливен

Над 1 000 сливенски фирми ще бъдат глобени за неподадени декларации

04.03.2013 / 17:22:27

Годишна декларация за облагане с корпоративен данък са длъжни да подават и фирмите, които не са осъществявали дейност през 2012 година. Те попълват отделен формуляр - образец 1010а. В него фирмите декларират, че за предишната година не са имали дейност и не са отчели приходи или разходи съгласно счетоводното законодателство. Към тази декларация не се прилага годишен отчет за дейността. Декларациите се подават в салона за обслужване на НАП по място на регистрация на фирмите, а също по пощата с обратна разписка, в пощенските станции или по интернет. До момента в НАП Сливен са подадени 1 300 корпоративни декларации. От получените формуляри 800 са подадени по електронен път. Повече от 1 000 фирми с регистрация в офиса на НАП в Сливен не са подали декларации за облагане с корпоративен данък за извършвана дейност през 2011 година, за което ще бъдат санкционирани. Сред фирмите има и такива, които не са подали декларация за дейността си и през 2010 година. В такива случаи размерът на санкцията е двоен.

Тази година, срокът за подаване на годишната данъчна декларация за корпоративни данъци е 1 април, тъй като 31 март е в неделя. Този срок важи както за фирмите, които дължат данък, така и за тези, които не са извършвали дейност.

Първи април е и крайният срок, в който трябва да се плати дължимият корпоративен данък, след приспадането на направените авансови вноски. Фирмите, които подадат декларациите си по електронен път ползват 1% отстъпка от дължимия годишен корпоративен данък (но не повече от 1000 лв.). Тази отстъпка се ползва, само ако и данъкът е внесен в срок до 1 април 2013 г.

Плащането на задължението към хазната може да стане във всяка банка с попълване на вносна бележка за плащане към бюджета. Други варианти за плащане са с пощенски запис или чрез интернет.

Неподаването на декларациите се санкционира, като минималната глоба е 500 лева за юридическото лице и 200 лева за управителя на фирмата.

 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев