Община Сливен

Избраха проф. Димитър Токушев за председател на Конституционния съд

04.03.2013 / 14:55:00

Професор Димитър Токушев е новият председател на Конституционния съд, съобщиха от институцията. След таен вот сред членовете на съда той е получил 7 гласа от 12 възможни, съобщава "Дарик".

Токушев е член на Конституционния съд от 2006-а година, когато е избран от президентската квота, което означава, че мандатът му ще изтече догодина.

Миналата седмица в длъжност стъпи и последният член на съда Гроздан Илиев. Така конституционният съд най-накрая ще може да заработи.

Дълго време той беше блокиран поради липса на член от квотата на парламента и шумни скандали около имената на кандидатите Венета Марковска и Галя Гугушева.

Токушев е роден на 9 декември 1946 г. в Силистра. Той е завършил Юридическия факултет на Софийския университет и започва кариерата си в съдебната власт като районен прокурор в Пирдоп. Токушев работи в държавното обвинение до 1976 година, когато започва и академичната си кариера.

Той става доцент през 1990 година и професор през 2004 година по история на българската държава и право в Юридическия факултет на Софийския университет. В момента е лектор в Софийския университет, Великотърновския университет и в Академията на Министерството на вътрешните работи. Токушев е бил декан на Юридическия факултет на СУ от 2003 до 2006 година.

 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев