Община Сливен

Поклонение пред гроба на Сирак Скитник в София на 5 март

04.03.2013 / 17:52:00

На 7 март 2013 г. се навършват 70 години от кончината на именития наш съгражданин Сирак Скитник. Да отдадем почит към името и делото му, на 5 март 2013 г. от 12.00 часа /вторник/ на Централните софийски гробища - парцел № 35; ред № 26; гроб 2, в съседство-от ляво - гробовете на художниците Урумови, а от дясно - тези на Личеви.

Истинското име на Сирак Скитник е Панайот Тодоров Христов. Роден е на 3 ноември 1883 година в град Сливен. Завършва Софийската духовна семинария. В продължение на четири години учи изобразително изкуство в Петербург при големите художници Бакст, Бенуа и Шагал. Откроява се неговата публицистика и театрална критика в популярните издания „Златорог”, „Хиперион”, „Съвременник”и „Слово”, пръв директор е на БНР. Като истински българин участва без колебание в трите войни – Балканската, Междусъюзническата и Първата световна. Връща се с офицерско звание със златен кръст за храброст, но и с парче от шрапнел в гърдите, което по думите на Багряна „не намери време да извади”.

За сливенската културна общественост творчеството и животът на Сирак Скитник е повод за национална гордост, принос и заслуги към богатата история на нашия народ. Затова Сирак Скитник има собствено лице в културната ни памет.

Преди броени дни гробът беше възстановен и благоустроен с помощта на Софийска голяма община.

От страна на областния управител на Област Сливен Марин Кавръков и дългогодишния журналист и водещ в БНР – Божана Димитрова са поканени Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий, Йорданка Фандъкова – кмет на Софийска голяма община, Тодор Чобанов– заместник кмет на Софийска голяма община, Георги Йорданов-общественик, акад. Светлин Русев. Покана е отправена и към кмета на Община Сливен инж. Кольо Милев, директорите на НХГ и СГХГ, СБХ, Сливенското землячество в София и други културни институти.

 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев