Община Сливен

Георги Вл. ПОПОВ: За спора около бюджета и за „червения” кмет

04.03.2013 / 10:53:39

Като отглас от наша малка публикация относно бюджет 2013, вчера доц. Иван Андреев изрази разочарование: била елементарна, слагали сме каруцата пред коня и едва ли не се целим в „червения кмет”.

Слагам тази фраза в кавички, защото първо ми се ще да поспоря с него на тема „червен кмет”. „Червен кмет” ли е Кольо Милев?

Ами!... Независимо, че го издигна БСП, още в предизборната кампания се провиждаше, че в идеологически план Милев доста се разминава с класическия тип червен кандидат, а в икономически направо се оказа десен. Лява политика означава социална политика – трудно занимание във време на криза, особено пък във фалирана община като Сливен. Милев се опита да компенсира това с високи такси смет и данък-сгради, но общинският съвет го спря. Що се отнася до сагата с бюджета, личи напористият му стремеж за успех – личен, общински и всякакъв. Бившият военен не би се примирил с едно аутсайдерско управление и провал. Буди симпатия този стремеж да излезе непременно победител в битката с настъпилия хаос на всяка цена. И тъкмо тук е точната граница в предстоящата дискусия около бюджета: Милев вече декларира, че е готов за нея, но „без извиване на ръце”. Повечето общински съветници декларират същото и настояват за задълбочен и сериозен диалог…

Ако трябва да преработим фразата „надут червен балон”, която е подразнила Иван Андреев, последният ще трябва да се съгласи, че и опонентите му, като Васил Йовчев например, също излагат сериозни основания и настояват за известни корекции в бюджета. В обстоятелството как ще премине този диалог е заровено кучето, както гласи поговорката. Иван Андреев е сериозен икономист, доказал способностите си в сферата на икономическите анализи вече два-три мандат поред. Той е и диалогичен, което дава надежда, че диалогът може да протече конструктивно. Докато той се състои и бъде постигнато разбирателство, обвиненията за извиване на ръце или за управленчески натиск и пр. трябва да бъдат потушени.

Заради простичките опасения: в тези смутни времена да не останат с извити ръце едните сливенски граждани.

 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев