Община Сливен

Баща разпозна убиеца на сина си сред протестиращите

04.03.2013 / 08:43:33

“Това е убиецът на първородния ми син. Защо не е в затвора? Защо е навън”. Тези викове на мъж на средна възраст разтърсиха протеста вчера на метри от Паметника на Васил Левски в София, пише "24 часа".

Точно пред строящия се български Лувър изведнъж мъжът хвана едно момче от тълпата, удари го в загражденията и го блъсна в земята. Спряха го протестиращи, които го призоваха да няма сблъсъци и насилие на шествието.

“Той уби сина ми. На 23 август 2011 г. го наръга с нож над 85 пъти. Защо е навън?”, викаше почерненият баща.

“Да, убих го, но той ме нападна”, призна младежът . След това полицаи отведоха и двамата.

Зловещият диалог пред сащисаните протестиращи беше между Иван Цанов, баща на жестоко убития 12-годишен Цветан Цанов, и 17-годишния Борислав Богданов.

На 23 ноември м. г. тийнейджърът получи 7 години и четири месеца затвор за убийството на детето. Той се призна за виновен и делото бе гледано по съкратената процедура само за ден при закрити врата. Борислав Богданов получи максималното наказание, предвидено по закон за непълнолетни. Предстои делото да се гледа в Софийския апелативен съд.

"Когато го зърнах на сантиметри от мен, направо бях изумен за каква гротеска става въпрос. Не можех да повярвам какво прави този изверг на свобода, и то до паметника на Левски", каза по-късно пред "24 часа"Иван Цанов.

Той не могъл да се сдържи и го сграбчил за дрехите. "Исках хората да видят, че сред тях има убиец на дете", призна бащата. Първите секунди някои дори го помислили за провокатор, но после му съчувствали.

Срещата между двамата край паметника е първата след произнасянето на присъдата.

"Мястото му е в затвора. нормално ли е да си извършил такова престъпление и да се разхождаш на улицата", възмущаваше се бащата. Според него държавата ни не била нормална, след като такива като Борислав се движели сред хората.

Смъртта застигна 12-годишния Цветан на 23 август 2011 г. в трамвайното депо на бул. "Ботевградско шосе" в София. Детето бе убито само дни преди да навърши 13 г.

Причината - трябвало да плати 50 лв. на Борислав, защото, без да иска, му скършил стрък марихуана, която тийнейджърът отглеждал в саксии на балкона. Двамата се познавали, защото живеели на стотина метра един от друг в кв. "Левски Г". След смъртта на сина си Цанови се преместили за няколко месеца в друго жилище, но после пак се върнали на стария си адрес.

Борислав бе пуснат на свобода в началото на ноември. Тогава Иван Цанов каза пред "24 часа", че не знае как би реагирал, ако го види на улицата. След убийството семейството създаде и фондация "Цветан Цанов", която трябва да работи за превенция на детското насилие.

 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев