Община Сливен

Не само у нас ври и кипи: Албанци и македонци си горят знамената

04.03.2013 / 08:38:47

Назначаването на бивш командир на албанските бунтовници за министър на отбраната на Македония предизвика масови етнически протести в Скопие, предаде АП.

В петък, когато с посредничеството на Еврокомисията македонската опозиция се съгласи да се върне в парламента и да не бойкотира местните избори на 24 март, гневна тълпа се събра пред сградата на правителството.

Те негодуваха срещу назначаването от премиера Никола Груевски на Талят Джафери, член на участващия в правителството Демократичен съюз за интеграция и бивш командир на албанската Армия за национално освобождение, която вдигна бунт срещу Скопие през 2001 г. Протестиращите запалиха албанско знаме, замеряха полицаите с камъни и трошиха коли и автобуси. 18 души бяха ранени, а 19 - арестувани.

Няколкостотин албанци сътвориха същия хаос в събота. Те запалиха македонското знаме пред сградата на правителството, потрошиха 8 автомобила, замериха 10 градски автобуса с камъни и изгориха един от тях. Ранени бяха 22-ма души, а арестуваните - 8.

И през двата дни сблъсъците бяха само между протестиращи и полицаи и не се стигна до масов междуетнически бой.

Опозиционната Демократична партия на албанците първо обяви, че ще бойкотира парламента, но после реши да не го прави, за да накаже властта на изборите.

/Труд/

 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев