Община Сливен

ГЕРБ оттегли подкрепата си за кмета на Варна и поиска оставката му

03.03.2013 / 12:24:13

На извънредна пресконференция в офиса на ГЕРБ тази сутрин дойде дългоочакваната новина: ГЕРБ официално се разграничи от кмета Кирил Йорданов и поиска оставката му. От ГЕРБ признаха, че са направили грешка с издигането на Йорданов за четвърти мандат, съобщава "Дарик".

„Когато обществото изпитва липса на доверие към човек или институция, е редно гласът му да бъде чут. Очевидно напрежение има, под въпрос е поставена и местната власт и ние сме солидарни с това, което хората желаят.” Така председателят на ГЕРБ във Варна Иван Портних обясни решението партията, която издигна Кирил Йорданов за кмет, да оттегли подкрепата си за него.

Позицията е съгласувана лично с Бойко Борисов и ръководството на ГЕРБ, стана ясно от думите на Портних.

Рано тази сутрин самият Кирил Йорданов е бил уведомен за решението. Н въпроса дали е редно да се саморазпусне Общинският съвет, ако хората го поискат, Портних отговори: „Никой от нас не се е хванал с две ръце, било то за власт или влияние. Ако това е желанието на хората и има липса на доверие, ние няма да направим нищо различно от това, което обществото иска.

Оттеглянето на подкрепата е свързана с желанието на ГЕРБ Варна да се развива по най-добрия начин, обясни лидерът на ГЕРБ Варна.”

Депутатът Димитър Атанасов изрази надежда, че Кирил Йорданов ще вземе най-правилното решение и ще постави достойнството си над всичко. „ Ако не го направи, Варна вече няма да е неговата партия”, коментира той.

Друг варненски депутат - Красимир Петров - призна, че преди две години партията е направила грешка, издигайки Йорданов за кмет, тъй като не е имала подготвен достоен кандидат. „Кирил Йорданов беше най-малкото зло. Доказателство, че грешката е осъзната, е смяната на областния председател на ГЕРБ Павел Димитров.”

„Една от грешките на местното самоуправление е, че бавно се случват нещата. Варна има възможност да печели евросредства не по-малко от всеки друг град. Не е истина, че на централно ниво не се обръща внимание на града. Просто администрацията трябва да работи повече за усвояване на европари”, каза на свой ред депутатът Емил Радев.

След дълго мълчание управляващата партия, която подкрепи Кирил Йорданов за четвърти мандат кмет на Варна, излезе с официално становище. Това се случи преди официалните прояви за националния празник и два часа преди да започне планираният многохиляден протест по улиците на града.

Сега на ход е Кирил Йорданов. Дали ще подаде оставка или въпреки липсата на подкрепа ще остане да управлява, това ще разберем в следващите дни.

Междувременно стана ясно, че докато във варненската централа на управляващата партия официално признаваха грешката си, самият Кирил Йорданов присъства на официалните чествания за 3 март пред Катедралата.

Помолен от журналисти за коментар, Кирил Йорданов каза, че ще предложи свикването на извънредна сесия на Общинския съвет, на която ще оповести решението си.

 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев