Община Сливен

Сливен празнува 135 години от Освобождението на България

03.03.2013 / 11:33:04

С церемония по издигане на националното знаме, панихида за загиналите войни, молебен и поднасяне на венци и цветя на паметника „Хаджи Димитър” Сливен отпразнува 135-та годишнина от Освобождението на България.

„На този ден се обръщаме към нашата история, в която има страдание и вековно робство, но и много поводи за национална гордост. Най-значимият от тях е дългият път към свободата, който сънародниците ни извървяха. Днес 135 години по-късно ще се поклоним пред героите, които жертваха себе си, за да ни има днес като народ. Уважаеми съграждани, длъжни сме да го направим по достоен начин, независимо от трудностите, пред които сме изправени. Бих казал – в името на трудностите и проблемите, които стоят пред нас”, каза в словото си кметът на община Сливен Кольо Милев.

„Днес хората имат нужда от повече сигурност, за да живеят по-добре. Имаме нужда да запазим вярата си в силата на нацията, да прочетем пак най-тежките страници от историята си, за да намерим в тях уроците и силата да продължим напред”, каза още кметът и подчерта, че пътят минава през единството и вярата ни, че сме страна на достойните и можещите.

Празника почетоха народните представители Асен Гагаузов, Янко Янков, Диан Червенкондев, Кирчо Димитров, областният управител на Сливен Марин Кавръков, изпълняващият длъжността председател на Oбщинския съвет Борислав Павлов, представители на институции в общината и други.

Панихида в памет на загиналите войни за Освобождението на България и благодарствен молебен отслужи Негово Високопреосвещенство сливенският митрополит Иоаникий в съслужение със сливенски свещеници.

Кметът, народните представители от сливенски избирателен район, владиката Иоаникий, областният управител Марин Кавръков, Борислав Павлов, командването и личният състав на Центъра за подготовка на танкови подразделения, ОД на МВР, Генералното консулство на Руската федерация във Варна, Регионален инспекторат по образование – Сливен, общинското ръководство на войните от запаса и резерва, дружеството за приятелство с народите на Русия и ОНД, фондация „Стоил войвода”, дружеството "Отчий дом" на живеещите в Сливен руски граждани, политически партии и организации, граждани поднесоха венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър и на сливенските възрожденци.

Ученици от сливенските училища се включиха в традиционната лекоатлетическа щафета „3 март” и масовия крос „Освободител”. Маршрутът на кроса по трасето на щафетата включваше пълна обиколка от 1 000 метра. Купи и грамоти получиха класиралите се от I до III място в щафетата, а от IV до VI само грамоти. В кроса класиралите се І до VI място момчета и девойки получиха материални награди. С няколко прекъсвания, лекоатлетическата щафета в Сливен се провежда от 60-те години на XX век, а масовия крос от 2005 година.

Тържествената програма по случай 135-та годишнина от Освобождението на България се организира от община Сливен съвместно с Центъра за подготовка на танкови подразделения. Празникът в Сливен започна още в петък с изложбата „Освобождението” на творби, предоставени от Национален парк-музей „Шипка- Бузлуджа”, организирана от Художествена галерия „Димитър Добрович” и концерт на смесен хор „Добри Чинтулов” под диригентството на академик Методи Григоров.

 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев