Община Сливен

Прокуратурата не се шегува: Поискаха отстраняването на кмета на Монтана

02.03.2013 / 11:58:11

Отстраняване на кмета на Монтана Златко Живков поиска Върховна касационна прокуратура, пише "24 часа". Делото ще се гледа в понеделник в Софийския градски съд. Това съобщи пред журналисти самият градоначалник.

"Бързат, очевидно много бързат в последните дни. Нищо не намериха досега и след като делото бе възложено на прокуратурата във Враца, сега е прехвърлено на следващата инстанция. Твърдят, че преча на разследването. Това премина всякакви граници", коментира той. Мотивът за временното му отстраняване от длъжност бил, че препятства разследването. "Дали сме всички документи и по никакъв начин не сме пречили на разследващите, но следствието бе върнато, заяви Живков. "Не се притеснявам от нищо, защото това дело е обречено. Това го знаят и поръчителите", категоричен е той.

"Няма да се кандидатирам за депутат, но и няма да гледам отстрани предстоящата предизборна кампания. Един ден ме спрягат като фигура в правителството, на другия ден искат да ме отстранят", коментира още градоначалникът.

Той е обвинен, че харчел не по предназначение парите от такса смет. "Плащал съм отоплението на детски ясли и градини, става въпрос за 700 000 лева от 2010 година. Няма злоупотреби. По този начин се атакува почти цялата местна власт в България", аргументира се монтанският кмет. Според него това е изпълнение на част от заканите, но не уточни на кого.

Адвокати са му Володя Димитров от Монтана и Ина Лулчева от кантората на Доковска, защитавала и Тодор Живков и Луканов.

С постановление от 24 януари 2012 г. Окръжна прокуратура - Монтана отказа да образува наказателно дело срещу Златко Живков по доклад на Сметната палата. Одитният доклад е стигнал до прокуратурата заради описано в него нарушение в разходите на община Монтана за сметосъбиране, сметоизвозване и депониране на битовите отпадъци. Според проверяващите "средствата от такса битови отпадъци не са целеви, те са собствени приходи на общината, които се разходват в съответствие с бюджета на общината".

 

Copyright © 2008-2021 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев