Община Сливен

Най-интересното в сайта ни през седмицата

02.03.2013 / 20:07:00

Георги Вл. ПОПОВ: За ББ и кой кого подлуди вчера? Кой истеризира?

С всичките си слабости и грубовати политически жестове понякога, вчера Бойко Борисов успя да подлуди политическите си опоненти. Сергей Станишев нарече поведението му истерично, но в това му твърдение няма и грам истина.

Тук не става дума дали Борисов е прав или не в политическите си тези и с офертата си да даде депутати за едни работещ мандат на БСП и ДПС. Нищо истерично нямаше в поведението му, напротив. Той излъчваше увереност, много енергия и яснота пак в онзи стил, който допада на хиляди българи, колкото и да ни дразнят някои неща. Като например почти назидателното му отношение към президента, който в този сложен исторически момент има нужда от обществена и институционална подкрепа. Но да се върнем към темата.

Новият политически фитил, който подпали премиерът в оставка с предложението си към БСП, ДПС и др., доведе до истерия всъщност лидерите им, като Станишев например. Лицето на шефа на БСП и ПЕС изразява вече видим дефицит от емоционална, психическа и политическа енергия. Защото през ден Борисов сервира на политическите си опоненти нови и нови предизвикателства. На ръба на истерията /такъв не бяхме го виждали скоро/ вчера бе и Иван Костов. Истината е проста: независимо от продължаващите /макар и оредяващи/ протести, се провижда оттук-оттам, че политически формации /не само БСП/, но и други пред прага на изборите като „Атака”, „Синята коалиция”, СДС и др. могат да бъдат изхвърлени от политическа сцена. Но колкото и да словоблудстват продажни социолози, журналисти и псевдолидери от всякакъв род срещу Борисов и ГЕРБ, каквито и да са недъзите на досегашното управление, то излъчва трайно политическо присъствие в задълбочаващата се икономическа и духовна криза. Затова допринасят и отсъствието на сигурност и нови надеждни политически субекти. Както и лидери от нов тип.

Засега Борисов, разкъсван всекидневно от злоустите си опоненти и обръщащи палачинката медии, продължава да е по-харесван и да упражнява значително влияние върху немалка част от обществото. И нещо друго се набива на очи: независимо от свои спорни реплики и действия понякога, той се изявява като по-овладян и бих казал, някак по-почтен: не плаши никого с разправа, както стори Станишев, излезе с достойнство от властта /дали бе нужно е друг въпрос!/и не ни плаши с Апокалипсис. Освен всичко дотук, в този хаос прояви и чувство за хумор и демонстрира добър усет за режисура: в офертата си да даде 20 депутати на временно правителство на БСП и ДПС, но постави условие: Ахмед Доган всеки ден да ходи на работа в парламента. Е, как да не се посмееш, наистина?!

Нека казаното дотук не бъде възприето като идеализация на Бойко Борисов. Той носи своите вини и грехове както повечето български политици и няма да му бъде простено. Но попадна, както сподели д-р Желю Желев, в периода на две кризи: едната на недовършения преход, другата на световната понастоящем, и трябва да си факир, за да се правиш с тях.

Еедна друга значителна част от населението не вижда /засега/ по-надежден и по-стабилен фактор щото да не се срине държавата. Тъкмо такива бяха вчера впечатленията ни от доста сливналии, с които разговаряхме.

Друг Бойко или просто Месия засега няма. А Борисов, ако иска отново да надделее над опонентите си, както 4-5 пъти досега, трябва да си даде ясна сметка за истинския характер на народното недоволство. То може да е подклаждано и от дявола дори, но е автентично и воплите на отчаяние, безнадеждност и озлобеност явно не са били чути навреме и от самия него. Времето му за размисъл и действие не е голямо. Дано да е проумял това!

Георги Вл. ПОПОВ: Полудяваме бавно, неусетно почти… Не се давайте!

Лайтмотивът от известната песен в перифраза вече става обществено популярен рефрен. Все повече люде живеят в несигурност и лишения, двама се самозапалиха и изгоряха като факли. Не издържа и премиерът в оставка. А изглеждаше железен и непоклатим.

„Не човек, а желязо…” – известният стих важи само за комунистите! – пошегува се тази сутрин сливенски чешит. – Не съм нито чел, нито чул досега премиер-социалист да легне в болница заради хипертония. Те само ни вдигат кръвното, бе хора!”.

Но няма ведрост и в хумор като този. Въобще хуморът, опиянението от живота, от срещи с близки и познати, сякаш се изпарява. Седим втрещени пред телевизорите, слушаме как крещят и развяват тезиси по Ленински разни младоци. Тук –там се чуват наистина бъдещи надежди, предложения, идеи и пр. Радват ни одухотворени и интелигентни лица. Но, общо взето, хаосът е най-чест господар на събитията, които ни плашат и изпълват с песимизъм.

Затова всяка усмивка през тези дни е дар от Бога. Всеки искрен поздрав – благопожелание. Всеки жест на солидарност и съпричастие към нечия тегоба – знак за съществуването на мъдро и справедливо общество, каквото трябва да бъдем. Затова не подминавайте людете около себе си, не оставяйте озлоблението, посредствеността и арогантността да ви победят, а по реверите ни след няколко дни ще грейнат мартениците!

До забравените герои от Одринска Тракия – комунистическият хомункулус Съби Димитров

На огромния гранитен камък на Клуцохорския мост е поставена една вече почти незабележима плоча. На нея е изписано: „Не забравяй, но не отмъщавай. В памет на българите от Одринска Тракия, загинали през 1913 г. От признателните поколения”.

Част от плочата липсва, буквите едва се четат. През кои години е турена тя на този камък, няма как да знаем.

А само на 15-20 метра от този знак в памет на истинските български герои, се е извисил като съвременен робот, като Шварценегер комунистическият хомункулус Съби Димитров. Герой на Съветския съюз и Коминтерна, може би.

Съжденията тук са излишни. Вече неведнъж повдигаме темата за паметниците в Сливен, като навряния в къпалнята на Мъндев Христо Топракчиев, като рушащата се плоча в памет на загиналите след 9-ти срещу общината, като поставения не на място Добри Чинтулов и пр. А с наближаващата 130-годишнина от рождението на Сирак Скитник се питаме защо и къде изчезна паметната плоча в негова чест и не е ли време за бюст-паметник?

Само с портрета на Левски и с демонстрираната почит към него по време на протестите няма да защитим националната чест. Питаме отново няма ли да се намерят най-сетне управляващи, общински съветници, общественици и пр. в Сливен, които да сложат темата на дневен ред в местни парламент?

Вече направихме предложение да бъде издигнат паметник на репресираните и загиналите след 9-ти, за бюст-паметник на Георги Данчев в началото на едноименния булевард и за споменатите по-горе Топракчиев и Чинтулов. Надяваме се някой да откликне…

Георги Вл. ПОПОВ

Георги Вл. ПОПОВ: Пред избори - в Сливен „демократи” и либерали се подреждат покрай БСП

На вчерашната сесия бе демонстриран един евентуален модел на следващото управление воглаве с БСП. Това се наби в очи при гласуването на бюджет 2013, отхвърлен от ГЕРБ, „Съюз за Сливен” и неколцина други общински съветници.

Вдигналите „за” ръце бивш атакист, непредставляващ вече никого Иван Иванов, ужким демократите от СДС Рашев и Каменов и резилящият вече два мандата РЗС Кирил Кирчев не се нуждаят от коментар. Слагачите и използвачите са известни на сливенската общественост. Съпричастността на ДПС към казуса в конкретния случай не бива да ни изненадва и е в духа на отношенията му с червените. Няма как обаче да подминем изявата на представителя на партията на Меглена Кунева адв. Момчил Пантелеев. Разбира се, да се правят изводи от един конкретен повод не бива, но все пак става дума за общински бюджет. Тоест, възлова тема за развитието на общината, изискваща особена отговорност на базата на демонстрираната от въпросната политическа формация либерални възгледи. Не може да си либерал и да вдигаш ръка за надутия като при Лечков популистки червен балон. Това го е разбрал и опитният политик Иван Благоев, който се въздържа.

Това няма как да не хвърли известна сянка върху обявената вчера от самия Благоев нова група „Либерална мрежа” с участието на ПК „Център”, партията на Кунева и ДПС. А с наближаването на изборите набъбват още редица въпроси, но за тях в по-следващо време…

Съдебно дело срещу Коста Къчев за неплащане на данъци…

Окръжна прокуратура – Сливен е повдигнала обвинение за укриване и неплащане на данъчни задължения от небезизвестния бизнесмен Коста Къчев - потвърдиха днес от окръжния съд. Делото ще се състои на 14 март т. г.

Обвинението е по чл. 255-257 от Наказателния кодекс, а съдия е Ваня Маркова. Според осведомен източник, става дума за значителни парични средства.

„Седмица”

 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев