Община Сливен

100-метрова "вертикална гора" ще има в края на годината в Италия

03.03.2013 / 22:02:00

В повечето от гъсто населените градове вече изобщо не е лесно да откриеш зелени пространства, да не говорим за цяла гора. Но в края на тази година в Милано ще се появи 10 декара парк на необичайно място в централния район "Изола".

Няма нужда да се оглеждате наляво-надясно - погледнете нагоре.

Защото във втория по големина италиански град довършват проекта "Вертикална гора" - две жилищни сгради с височина 76 и 112 метра, целите обрасли в дървета и храсти.

Bosco Verticale е дело на архитектурното студио Boeri и според авторите Стефано Боери, Джанандреа Барека и Джовани Ла Вара е точно това - първият пример за вертикална гора.

Те са проектирали сградите така, че по външната им страна в специални конструкции ще бъдат засадени 730 дървета, 5000 храсти и 11 000 растения.

Вместо традиционните и скучни фасади от бетон, стомана и стъкло, двата сгради ще представляват водопад от естествена зеленина.

Стойността на проекта е 65 милиона евро и според създателите му двете кули ще пречистват градския въздух, ще увеличат биоразнообразието и ще защитават обитателите от слънцето, градския шум и праха.

Освен това концепцията е точно обратното на проектите за застрояваните на обширна площ жилищни квартали в предградията.

От студио Boeri обясняват, че растителността ще се равнява на един хектар гора и в същото време оформлението й ще служи като "екологичен билборд" в сърцето на финансовата столица на Италия.

Вече е в ход поставянето на растителността, но преди това е извършена проучвателна работа в продължение на повече от две години. Привлечени са специалисти по ботаника, които да посочат кои точно видове са най-подходящи. Дърветата ще са с височина 3,6 или 9 метра

Предвижда се поливането да става с преработена отпадъчна вода от сградата, а поддържането на вертикалната гора ще е задължение на фирмата, обслужваща двете сгради.

В допълнение ще има соларни и вятърни инсталации, за да бъдат сградите с обща разгърната площ от 40 000 кв.м. в максимална степен енергийно неутрални.

Bosco Verticale е част от по-голям проект - този за обновяването и развитието на централната част, известен като Porta Nuova.

/Дневник/

 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев