Община Сливен

Берлинчани протестираха срещу разрушаването на стената

02.03.2013 / 10:05:00

Протести попречиха на строителни предприемачи да разрушат произведения на изкуството, изложени върху участък от Берлинската стена в световно известната Източноберлинска галерия, предаде ДПА.

Наложи се полицията да издигне барикади около галерията, след като десетки представители на граждански организации и хора на изкуството се събраха, за да попречат на кран да разруши част от навярно най-дългата галерия на открито в света.

"Унищожава се германско и световно културно наследство", каза представител на инициативата "Зинк Медиашпре". "Това е голям позор за нашия град. Просто ме е срам, че съм берлинчанин", каза той.

В галерията вече има дупка с диаметър 20 метра, тъй като частна строителна компания започна да руши стената, за да освободи място за луксозни жилища.

В отговор хиляди хора се подписаха в петиции в интернет против тези действия.

Останки от Берлинската стена, която до голяма степен бе разрушена след падането на комунизма през 1989 г., е трудно да се открият в наши дни в германската столица.

Източноберлинската галерия е създадена през 1990 г. Тя включва произведения на около 120 творци от различни държави, изрисувани върху 1,3-километров участък от стената в бившата ГДР. Тя втората най-голяма туристическа атракция на Берлин след Бранденбургската влата и е посещавана от над 1 млн. души годишно.

/Вести БГ/

 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев