Община Сливен

Баба Марта в община Нова Загора

01.03.2013 / 15:54:07

В народните представи на българите пролетта идва с пристигането на баба Марта, един от най-почитаните български обичаи запазил се и до наши дни. Жизнена и силна е народната традиция и сега тя носи много радост и красота на народа ни, зарежда с енергия и надежда, дарява обич и закрила на млади и стари. С празнуването на Баба Марта на първи март българите посрещат пролетта и изпращат зимните студени месеци от древни времена.

Уникалното на празника е именно в мартениците, които се подаряват между близки и приятели. Поверието гласи, че преплетените бели и червени конци носят здраве и предпазват техните собственици от тъмните сили.

В старите времена мартеницата е била възприемана като ритуален знак – амулет, предпазващ от злите духове. Днес почти всички подобни „функции” са забравени и обичаят символизира само идването на пролетта. Но дори и сега българите вярват, че ако носят мартениците през март, ще бъдат здрави цяла година. На първи март кметът Николай Грозев поздрави своите служители и колеги с настъпването на пролетта и ги закичи с червено-белите накити за здраве и късмет.

Всяка година, традиционно на първи март малките палавници от Детската ясла, придружени от директора на детското заведение Елена Михнева и учители, гостуват на Община Нова Загора. В слънчевото първомартенско утро заедно с усмихната Баба Марта те пристигнаха, за да поднесат на кмета Николай грозев и неговия екип своите музикални поздрави и пожелания по случай настъпващата пролет. „Баба Марта носи пролетта, здравето, щастието и радостта” пееха децата,

а след това с много ентусиазъм декламираха стихчета и тропнаха едно жизнерадостно мартенско хорце. Баба Марта накичи присъстващите с червено-белите мартенички като им пожела да са здрави и честити. А когато видят щъркел, да я развържат и окачат на някое плодно дръвче, за да е богата годината и да са пълни сърцата им. Всички дечица получиха лакомства и мартенички с пожелания да са бели и червени, румени, засмени.

 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев