Община Сливен

Протестиращите напуснаха консултациите при президента, не искат да са в обществен съвет с олигарси

01.03.2013 / 14:56:47

Протестиращите и председателят на КНСБ Пламен Димитров напуснаха консултациите при президента за формирането на Обществен съвет към служебното правителство, съобщава "Медияпул".

"Няма да седим на една маса с тези, срещу които се борим", заявиха протестиращите след напускането.

Пред сградата на президентството се провежда протест срещу формата на консултациите. Някои от лицата на демонстрациите пред последните дни обявиха, че не са удовлетворени от реакцията на политиците и организират нов протест тази неделя.

Те съобщиха, че така формираният обществен съвет не отговаря на вижданията на гражданите. Те са против председател на съвета да е вицепремиерът на служебното правителство и той да определя членовете му. “Нямаме моралното право да останем в така формулирания обществен съвет и да стоим на една маса с личности, срещу които се борим“, се казва в декларация на представителите на протестиращите, поканени от президента.

“Няма да спрем, ще се борим до края. Няма да предадем народа. Продължаваме напред“, заявиха те.

Недоволен от формата се оказа и лидерът на КНСБ Пламен Димитров, който също напусна форума.

"Грешен е форматът, няма да доведе до нищо сериозно за България. Горе има хора, които представляват себе си. Кого представляват Георги Ганев и Георги Стоев, Антоний Гълъбов?“, коментира той.

Президентът Росен Плевнелиев обяви в началото на заседанието, че участниците в днешните консултации не са бъдещите членове на обществения съвет.

"Протестите са ясен сигнал за проблемите в държавата, но не са инструмент за тяхното решаване. Настоявах днешните консултации да се случат възможно най-скоро, за да могат протестиращите, но и не само те да имат достатъчно време, за да се организират. Ще имат достатъчно време, тъй като служебното правителство няма да се случи днес или утре, а до две седмици", каза Плевнелиев.

Той обясни, че общественият съвет ще бъде конструиран по секторни политики.

"Не трябва да се допусне той да се превърне в говорилня или да се политизира. Предлагам обществени съвети и към всички министерства на служебното правителство по съответните секторни политики", каза президентът.

В консултациите участват широк кръг граждански и браншови организации, синдикални и работодателски организации, за да обсъдят правилата и дейността на обществения съвет. Сред тях са някои от лицата на протестите, шефовете на синдикатите КНСБ и "Подкрепа", както и представители на бизнес и работодателски организации, сред които Огнян Донев, Божидар Данев и други.

 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев