Община Сливен

Срещи на сливенски ученици с комисията за борба с трафика на хора

01.03.2013 / 20:03:00

На 27 и 28 февруари 2013 г., Местната комисия за борба с трафика на хора проведе образователни срещи с възпитаници на 5 СОУ „П. Яворов” от 1 до 4 и от 9 и 12 клас. Срещите бяха осъществени с подкрепата на Националната комисия за борба с трафика на хора и община Сливен.

На 27 февруари Местната комисията за борба с трафика на хора проведе лекции с учениците от 9 и 12 клас в рамките на часа на класа, като основната цел беше повишаване на информираността на юношите по проблемите свързани с трафика на хора. По време на образователната лекция, възпитаниците на 5 СОУ „П. Яворов” са получили информация за това какво представлява трафикът на хора и какви са опасностите от попадането им в него, а също така им беше предоставен образователният комикс „Ти не си за продан”, в който се разказват петте истории на Талина, Фабия, Иво, Анна и София онагледяващи всички форми на експлоатация. Децата бяха информирани и конкретно за рисковете от трафик на хора с цел трудова експлоатация. За дванадесетокластниците беше организирана също и специална среща с Дария Василева управител на фирма „Радар & Ко” ЕООД, регионален представител за област Сливен на консултантската агенция за образование в чужбина „Скай Лайнс България”, която ги информира за легалните възможности за образование в рамките на Европейския съюз. Събитието премина при изключително голям интерес от страна на учениците.

На 28 февруари беше проведена образователна среща с децата от 1 до 4 клас, които също бяха от 5 СОУ „П. Яворов”. Доброволците към Местната комисия за борба с трафика на хора: Екатерина Иванова, Вероника Карабоюкова, Йоана Стоянова и Денислав Динев, възпитаници на ГПЗЕ „Захари Стоянов”, проведоха съвместна кампания с Държавен куклен театър – Сливен и запознаха учениците с реалните истории на двете момичета Мария и Ани, героини в комикса „Две малки момиченца“. Малчуганите получиха информационната книжка, която е създадена по мотиви от филма „Две малки момичета” на британската режисьорка Рут Бени и е предоставена специално от Националната комисия за борба с трафика на хора за вчерашната среща. От нея сливенските деца научиха какви мерки трябва да вземат, за да предпазят себе си и своите близки приятели от престъплението “трафик на хора”.

Децата проявиха интерес по отношение на това как могат да се предпазят и увериха, че за най-малките ученици в Сливен съвместните проекти с Държавен куклен театър – Сливен ще продължът да се развиват, а за по-големите са предвидени интересни срещи с инспекторите от Териториално звено „Борба с организираната престъпност” към ОД МВР – Сливен, които ще ги запознаят с конкретни случаи и начини на въвличане в трафик на хора.

/Пресцентър община Сливен/

 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев