Община Сливен

Доц. Иван Андреев: Десет изречения за Бюджет 2013

01.03.2013 / 09:18:42

След като в сряда стана ясно, че „Бюджет 2013 г.” на Община Сливен няма как да бъде приет от Общинския съвет поради категоричните забрани, наложени на общински съветници в защита на партийни и корпоративни, та дори и лични интереси, приех за безсмислен всякакъв по-нататъшен коментар. Повод да напиша следващите десет изречения стана оценката в един вчерашен коментар в „Седмица” за неприетия общински бюджет, представен за „надутия като при Лечков популистки червен балон”. И те са следните:

Всеки има право да изразява мнение и да дава оценка и без да е специалист по обсъждания проблем, особено ако проблема е от обществена значимост. Но израз най-малко на елементарно мислене е, когато съзнателно или несъзнателно, няма значение, е пропусната причинно-следствената връзка между анализираните процеси и явления.

Ясно заявих, че собствената ми професионална оценка за „Бюджет 2013 г.” не може да бъде и не е еднозначна. Защото наистина предвижда нарастване на разходите за всички държавни и местни дейности. Но има и своите рискове: единият е, че в бюджета следва да бъдат отразени и са включени най-малко 30 млн. лв. натрупани дължими разходи от минали години; вторият е, че тези разходи трябва да се покриват, меко казано, с не съвсем сигурни приходи. Затова „Бюджет 2013 г.” е възможният при тези обстоятелства бюджет и съдържа крехката надежда Община Сливен да се измъкне от наследените дълбоки финансови батаци.

И ето я малката формална прилика и голямата съдържателна разлика: чрез големите бюджетни балони Лечков трупаше задължения на общината и нейните граждани за дълги години напред, а „популисткият червен балон” е необходимият и възможен опит да се изплащат тези задължения. И затова не „харченето” на неосигурените приходи, а осигуряването на предвидените приходи за изплащане на наследените задължения е „философията” на „Бюджет 2013 г.” Всичко извън това са политически спекулации, партийни интрижки и в крайна сметка - подмитане интересите на хората от нашата община.

P.S. Все пак очаквам сериозен отговор от колегите, които предлагат „Бюджет 2013 г.” да се редуцира от 91,7 млн. лв. примерно на 62-65 млн. лв.: къде ще отнесат тези 30 млн. лв., които са дължими, изискуеми и следва да се изплащат или какво ще се случи с очакваните от хората и дължими им от общината дейности и услуги ?

 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев