Община Сливен

В Дупница свещеник се кани да се стриже заради джамията

01.03.2013 / 08:51:22

Поп си заложи брадата в лют спор за джамията в Дупница. Ще се обръсна, ако някой успее да открие жив мюсюлманин в града, обяви архиерейският наместник на духовната околия Георги Паликарски. Басът му е провокиран от твърдение на мюфтийството, че в района има граждани, които почитат Аллах, и дори мюсюлманско настоятелство. С този довод е направено искане за връщане на собствеността на джамията в Дупница и отварянето й като действащ молитвен храм. Сега тя е превърната в музей.

В Дупница няма мюсюлманско братство, ядоса се отец Паликарски. Свещеник съм от 30 години и това мога да го гарантирам с брадата си, въстана архиерейският наместник. Той твърди, че последните местни мюсюлмани от ромския квартал са били покръстени през 1942 година от тогавашния наместник отец Енчо Маников. Така Паликарски опроверга и твърдението на мюфтийството, че в града е имало действащ имам, който починал преди няколко дни. Според отеца джамията е вдигната на мястото на разрушената черква "Свети Харалампий". По време на строежа обаче християни палели всеки ден свещи пред строителите и така отказали турците да отворят молитвения си храм. Затова го превърнали в затвор.

Претенциите на мюфтийството към джамията разгневи и градската управа. Сградата е общинска собственост още от 1998 година и е Дом на изкуствата. Няма да я дадем, започваме съдебна битка, обяви главният юрист на общината Иван Бучов. Първото заседание по делото за джамията е насрочено за 27 март.

 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев