Община Сливен

Жени се изявяват като детективи и разкриват изневери

01.03.2013 / 08:42:10

Частни детективи жени, които да разследват изневери и измами, предпочитат да наемат българите. Агентките са много по-дискретни, по-упорити и по-наблюдателни от колегите си мъже. «Определено ни търсят повече. Една от основните причини за това е, че като жени гарантираме пълна дискретност при действията си и се справяме с деликатни случаи”, казала пред РЕПОРТЕР Виктория Бориславова, управител на дамско детективско бюро и председател на Българската асоциация на частните детективи.

В последните години услугите на частните разследващи у нас се усъвършенстват и увеличават, защото търсенето им нараства. Сред клиентите им са големи български и чуждестранни фирми, консорциуми, депутати, хора от най-различно естество. Поръчките също са от различен характер, разкриват частните ченгета.

«Хората мислят, че ни търсят най-вече за изневери, но работим и по много други и различни случаи. Няма нещо, което да не можем да направим, само защото сме жени. Предимството ни е, че изпипваме всичко в детайли, упорити и постоянни сме”, категорична бе Бориславова. По думите й имало голямо значение дали детективът е жена, защото хората се доверявали по-лесно. «Все пак има някакви задръжки пред това да потърсят услугите ни. Но работата ми досега показва, че хората предпочитат жени, защото са по-спокойни, когато се срещнат с нас. Вдъхваме повече доверие и професионализъм”, обяснява агентът с 10-годишен опит в като частен разследващ.

Хора от бранша споделят още, че най-добре се работи с чужденци. Според нашите детективи това се дължи на някои чисто нашенски черти на характера. Чужденците например без притеснение описвали ситуацията около тях и защо са стигнали до услугите на частно ченге. Докато българите се притеснявали да разказват детайлно случая си и смятали, че вършат нещо нередно - «определено трябва да имаш освободеност, за да потърсиш услугите ни, иначе няма как да си свършим работата”, разкри още председателят Българската асоциация на частните детективи. Според нея работата никак не е лесна, много отговорна е и всеки ден изправя пред предизвикателства.

Без права и задължения

У нас няма закон, който да урежда дейността на частните детективи. «Поради това ние нямаме нито задължения, нито права”, казва Виктория Бориславова. Затова работата по частните случаи се пази в пълна тайна, така както изисква моралния кодекс на бранша.

Практиката обаче изисква, когато се стигне до услуги на частен следовател, да се даде яснота за случая, да не се спестява информация, за да може проучването да върви гладко и в по-кратък срок.

Предлагат се пълна гама услуги

Наблюдение, разкриване и документиране на факта на изневярата. Възможност за използване на събраната информация в евентуален бракоразводен процес.

Проучване на лица във връзка с предстоящо сродяване или изграждане на друга връзка.

Документиране с цел представяне пред съда на случаи във връзка със Закона за защита срещу домашното насилие.

Съдействие при възникнали проблеми във връзка с наследяване и др.

Бизнесът процъфтява

В България частните детективи се появят едва през 90-те години. С времето дейностите се променят и бизнесът започна да процъфтява. От разкриване на обикновени изневери се стига до издирване на безследно изчезнали, набиране на биографични данни, фирмени проучвания, психологически профили на възрастови кризи и други.

Родината Англия

Частните детективи се появяват в средата на ХIХ век. Първите крачки тази професия прави в Шотландия и Англия. В началото детективите били набеждавани за шпиони и доносници. Смятало се, че до техните услуги прибягвали само хора, болни от ревност. Впоследствие се оказало, че частният детектив може да свърши по-бързо и по-ефективно работа от обикновен полицай, което дала тласък на бизнеса.

Изискванията

Основна част от действащите детективи у нас са на възраст между 25 и 35 години, сочат вътрешните данни на бранша. Според изискванията за работата в него задължителни са индивидуален курс-обучение (трае близо година и половина), техническа грамотност, екстремни шофьорски умения, владеене на чужди езици, наблюдателност и други.

Етичен кодекс гарантира лоялност

Всяка детективска асоциация, намираща се в която и да е точка на света, задължително има Етичен кодекс. В него се приканва към етичност, лоялност, колегиалност между действащите. Частните ченгета са длъжни да спазват кодекса, устава и всички закони на съответната държава.

 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев