Община Сливен

Жена надраска най-известната френска картина в клон на Лувъра

Картината
09.02.2013 / 11:55

Жена надраска картината "Свободата води народа" в клона на Лувъра в гр. Ланс малко преди затварянето на музея вчера, съобщи АФП.

 

Надписът "AE911" е с маркер и е направен в долната част на картината. Той е дълъг 30 см, като буквите са високи 6 см.

 

Тъй като е повърхностен, почистването му би трябвало да е лесно, съобщиха от Лувъра, цитирано от британският вестник "Телеграф".

 

Дебелият слой лак е предпазил шедьовъра. Картината ще може да бъде възстановена без да бъде сваляна от стената.

 

За целта галерията, в която е изложена, днес е затворена за посещение.

 

Надраскалата картината жена е на 28 години. Тя е задържана веднага от охраната и посетител.

 

Полицията все още се опитва да установи мотивите й.

 

Надписът насочва към сайт в интернет, посветен на конспираторските тези за атентатите от 11 септември и настояващ американският Конгрес да проведе "наистина независимо разследване".

 

"Това не е жест на уравновесен човек" - каза прокурорът и уточни, че е поискал младата жена да бъде прегледана от психиатър.

 

"Свободата води народа" на Дьолакроа е заета на новия клон на Лувъра в Ланс за една година. Тя е вдъхновена от трите "славни" дни на френската революция от 1830 г. - 27, 28 и 29 юли.

 

Миналата година руският гражданин Владимир Уманец повреди картината "Черно върху кафяво" на американския художник абстракционист Марк Ротко в лондонската галерия за съвременно изкуство "Тейт".

 

Уманец пристигнал в Лондон преди няколко години и работил като боклукчия. Той посетил галерията, за да направи надпис върху картина на Пикасо. Но впоследствие плановете му се променили и младият мъж проникнал в залата, където били изложени работите на Ротко.

/Вести БГ/

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев