Община Сливен

Буца злато от 5 килограма откри австралиец

Златото
18.01.2013 / 08:43

Австралийски аматьор златотърсач откри самороден къс злато с тегло 5 кг, което е една от най-солидната находка в последните 20 години, съобщи АФП.

 

Мъжът, чиято самоличност не се съобщава, намерил ценното парче край Баларат в южната част на страната, на 110 км от Мелбърн. Той открил златото на около 60 см дълбочина с металотърсач.

 

Районът е известен с наличието на ценния метал, а златната треска там започва още през ХVI век, което помага за икономическото развитие.

 

Находката на любителя е потвърдена от търговец на злато в Баларат Кордел Кент. За доказателство приятели на късметлията пуснаха видео в ютюб с буцата. "Много хора мислят, че златните находища в щата Виктория вече са изчерпани, но упоритостта на този човек доказа, че това не е така", казва Кент. Той изчислява, че стойността на къса е около 315 340 американски долара.

 

Търговецът на злато уточнява, че в района на град Баларат има регистрирани 800 търсачи на ценния метал, но на малцина от тях се усмихвал късметът да намерят къс с тегло по-голямо от 2,8 кг.

/Труд/

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев