Община Сливен

Сцени със скулптурни фигури на български владетели във Велико Търново

Фигури
17.01.2013 / 08:32

До края на януари във Велико Търново ще бъде открит музей на скулптурните фигури, в който ще бъдат представени владетели от Второто българско царство, пише "Дневник".

 

Експозицията съдържа 28 фигури, изработени в естествена големина от гипс, силикони и полиестерна смола. Автор на концепцията и на технологията е търновският скулптор Борис Борисов.

 

В музея ще бъдат представени владетелите от Второто българско царство цар Калоян и цар Иван Асен II, царица Ирина, а също и плененият рицар Балдуин Фландърски, папският кардинал Лъв, знатни боляри, воини и патриарси.

 

Музеят "Царевград Търнов" е разположен в подножието на крепостта Царевец на ул. "Никола Пиколо" на два етажа на площ 870 кв.м.

 

Изграждането му е част от проекта "Подобряване на туристическите атракции и свързаната с тях инфраструктура в община Велико Търново". Разработката е на стойност 6 750 000 лв., които са подсигурени по европейската оперативна програма "Регионално развитие". За интериорното решение на музейната експозиция са отпуснати 457 000 лв.

 

Посетителите на музея ще могат да видят различни експозиции, представящи занаятите на древните майстори, средновековна оръжейна, интериор на болярско жилище, параклис и къща на човек от по-низшите социални слоеве. На туристите ще бъдат показвани и филми за историята на славния Търновград, а всеки желаещ ще може да облича различни костюми от епохата и да се снима като участник в представените сцени.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев