Община Сливен

150 години от рождението на Алеко Константинов

-----------------------------
13.01.2013 / 11:15

Днес се навършват 150 години от рождението на великия български писател Алеко Константинов, наричан още Щастливеца. Освен творец Константинов е бил общественик и основател на организираното туристическо движение в България.

 

Алеко е роден в град Свищов през зимата на 1863 година. Детството си прекарва в България, след което заминава за Русия, където завършва средното си образование през 1881, а през 1885 завършва право в Новорусийския университет в Одеса.

 

В книгата "Бай Ганьо" Алеко показва всички така типични и трагикомични черти на българина. Творбата е израз на националните ни комплекси и социални пороци. Когато го питат кой порок най-много ненавижда, Щастливецът отговаря: "Скъперничеството".

 

Днес 150 години след рождението на Алеко дори Google oтбелязва юбилея на бележития писател и общественик.

 

 

 

385 години след рождението на френския писател Шарл Перо

 

френския писател Шарл Перо. Близо 4 века по-късно неговата приказка за Червената шапчица и до днес е сред най-четените у нас. Това провокира български автори да създадат малка книжка за краснопис.

Повече от 3 века приказката за Червената шапчица на Шарл Перо остава сред любимите на малчуганите. Оказва се, че тя може да бъде пресъздадена оригинално всеки път, когато разказвачът е дете. “Тя взела едни филии и почнала да ги маже с пастет и взела вино и мед. По пътя срещнала кръвожаден вълк, който искал да изяде Червената шапчица.“, разказва своята версия Светлозара.

“Здравей, Червена шапчице. Къде живее баба ти?“, представя си срещата между двамата герои Калин.

Това че приказката е позната и много обичана, провокирало български творци да създадат малка книжка за краснопис. “Червената шапчица е доста популярна сред децата и е една много поучителна приказка. Вече работим по осъществяването на следващата приказка, която ще е за Снежанка и седемте джуджета.“, обяснява Мирослава Станкова - илюстратор.

 

Целта на книжката е да се улесни работата на малките ученици. “Да подобри краснописа и правописа на децата, както и да тренира тяхната фина моторика на ръката чрез писане и рисуване.“, обяснява целите на заниманието Мирослава Станкова. Самите деца са истински въодушевени от книжката. Кристина споделя, че й е трудно да прави ченгелчета и ги сбива, но иска да се научи. Ванеса пък обича да пише и разказва, че понякога, като не й стигат домашните иска допълнителни. Когато страниците бъдат изписани и изрисувани се оказва, че детето само е сътворило книжка.

“Сега съм много доволен, че вече съм автор на книга, защото аз много обичам да оцветявам.“, споделя Калоян.

Според педагозите часовете по краснопис в училище не са достатъчни, затова приветстват идеята.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев