Община Сливен

Първи българин стъпва днес на Южния полюс

Полюс
07.01.2013 / 08:27

Експедиция с участието на професор Христо Пимпирев ще достигне Южния полюс днес, съобщиха от Българския антарктически институт. Експедицията е посветена на стогодишнината от достигането на полюса от Руал Амундсен и Робърт Скот.

 

"По сателитния телефон проф. Христо Пимпирев съобщи, че участниците в международната експедиция успешно са достигнали полевия аклиматизационен лагер Юнион глейшър, разположен в подножието на най-високия връх в Антарктида - Маунт Винсън (4892 м), на около 1200 км от полюса. Температурата е около 30 градуса под нулата. В момента южно от полярния кръг е полярният ден и 24 часа слънцето не залязва. Очаква се при добро време на 7 януари групата да достигне полюса", става ясно от съобщението.

 

Пимпирев замина на 29 декември. Тогава той заяви, че това ще е 21-та му експедиция. "Живял съм три месеца на палатка с англичани при минус 20 градуса и съм свикнал, не вярвам с нещо да ме изненада Южният полюс, но все пак е едно предизвикателство", отбеляза проф. Пимпирев.

 

"Отиването ми до Южния полюс струва 43 000 долара, което изцяло е поето от моя монголски колега - професор Лхамсурен Дугержав", обясни още професорът.

/КРОСС/

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев