Община Сливен

Ямболлия събра 20 хиляди кибритени кутийки

Колекция
27.12.2012 / 07:57

Ако попитате коя е най-голямата колекция с кибрити в България, правилният отговор е с ямболски адрес. Защото в сбирката на 50-годишния Кръстьо Василев вече има над 20 хиляди кутийки. Както в приказките, всичко с колекцията от над кибритени кутийки започва преди много години, в средата на 70-те. С един коледен подарък - приказката на Андерсен за малката кибритопродавачка, която подсказала на Кръстьо новото хоби.

„В началото е тая приказка, която си остана класика и е нещо голямо в моя живот, всичко това, което съм го постигнал е благодарение на нея.”, споделя Кръстьо Василев.

Всяка година кутийките стават повече и повече, има добре запазени български кибрити от началото на миналото столетие, има уникати от над 150 държави. Колекционерът говори седем езика, това му помага, когато пътува в чужбина, а и днес, с размяна в интернет, непрекъснато да обновява сбирката с кибрити.

„По принцип мога да си поискам кибрит на 15 езика, унгарски, финландски, почти всички европейски езици”., горд е Кръстьо.

Преди празниците на преден план са коледни кибрити, пристигнали наскоро от Испания, някои от тях подсказват и интересни идеи за празничното меню с рецепти върху тях.

Най-голямата колекция с кибрити в страната заема почти всеки ъгъл от таванското помещение в жилището на Василев. Колекционерът има идея да подреди всичко според тематиката и географията, но това ще стане след новогодишните празници.

/ТВ Европа/

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев