Община Сливен

Вестник "168 часа": Научно доказано - Левски е предаден

Левски
18.12.2012 / 08:55

През декември в. "168 часа" заведе в Ловеч 4-членен екип от геоморфолози, с които измина последния път на Васил Левски до Къкринското ханче. По този път при Пази мост Апостола среща случайно две конни заптиета и им казва, че отива на лозето си. После свива от пътя.

 

Екипът на доц. Сарафов от СУ "Св. Климент Охридски" трябваше прецизно да измери местността и да дадеотговор на въпроса дали Левски с нещо се е издал при тази среща, или вече е бил предаден от някого в Ловеч.

 

Въпросът имало ли е предателство всъщност се свежда до това докъде се е простирала видимостта на заптиетата от моста в онзи ден - 26 декември 1872 г. Дали те са били в състояние да проследят с поглед Левски и да видят как отново хваща пътя за Къкрина.

 

Досега такова измерване не е било правено. Въз основа на топографските данни, които екипът обработи със софтуер и нанесе на карта, отговорът е категоричен: "Не е било възможно заптиетата да проследят накъде върви Левски. Релефът пречи!", каза доц. Александър Сарафов. "За да го видят от седлата си, конете им трябва да се били високи 32 метра."

 

Излиза, че няма значение какво се е случило на Пази мост. Потерята същата нощ вече е знаела кого завардва в хана. Левски е бил предаден! С това изследване се слага край на 140-годишния спор в науката по въпроса за предателството. Това е и най-дългата обществена дискусия в България.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев