Община Сливен

Не е фантасмагория, хора: Молете се и у нас да не дойде Кънектикът!

Жертви
17.12.2012 / 10:11

Очарователни, прелестни ангели с неземна красота и отнет живот ни показват телевизиите след кървавата касапница в Кънектикът. В едното от тях – 11 куршума! А лицето на тийнейджъра-убиец изглежда невинно – за разлика от това на норвежеца Брайвик, отнел 80 живота.

Възможно ли е това да се случи и у нас? Вече има подобен прецедент: преди около 30-35 години неуравновесен младеж, почитател на каубойските филми разстреля няколко души в Студентски град в София. И сред тях – младоженска двойка от Нова Загора. Това обаче не се повтори. Може би защото животът у нас беше друг, светът беше друг, нямаше ги фейсбук, интернет и пр. „Фейсбук раздели поколенията” – каза преди дни авторката на „Хари Потър” Джоан Роулинг. Когато мой познат попитал вчера внука си какво мисли за разстрела в Кънектикът, внукът му отвърнал шеговито: „Абе, дядо, колко са 20-30 човека. Аз вече съм гръмнал няколко хиляди в интернет”. Засега в интернет, дай Боже. Но ако утре се отпуши в крехката психика на дадено дете болезнена ярост от пренебрежението на близките или връстниците, какво може да се случи?

Преди няколко години поместих във в. „Седмица” една ужасяваща картина от евентуален масов разстрел пред кафе-сладкарница „Мустан”. Изперкал тийнейджър се приближава, вади пистолет и изтребва десетина-петнадесет души. Това за някои звучеше като опит за нещо сензационно, с цел да бъдат привлечени повече читатели и да се правим на интересни. Днес, вярвам, вече мнозина не мислят така. Защото някои от признаците, предшестващи подобен „екшън” са налице: този вади пистолет и убива някого, друг коли близките си и пр. Пресен пример от днес е инцидентът с двамата самозастреляли се след скандал по време на лов.

Какъв е изводът дотук: обществото ни е не само в социална, но и в дълбока морална криза, което попива дълбоко в нашите деца. И се налагат мрачни прогнози, ако училището, семейството, съответните институции и всички ние не погледнем цялостно на проблема. Иначе ни очаква… Кънектикът! Бог да е с нас!

Георги Вл. ПОПОВ

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев