Община Сливен

Жерар Депардийо хвърли френския си паспорт, избяга в Белгия

Жерар
17.12.2012 / 08:51

Известният актьор Жерар Депардийо се отказва от френското си гражданство. Той обяви решението си в открито писмо до министър-председателя на страната Жан-Марк Еро, публикувано днес във в. "Журнал дьо диманш", съобщиха "Ройтерс" и ИТАР-ТАСС, цитирани от БТА.

 

"Не искам одобрение за постъпката си, но поне я уважавайте! Нито един от хората, напуснали страната, не е бил оскърбяван така, както бях аз", коментира актьорът думите на Еро, нарекъл "жалко" и "достойно за презрение" решението на Депардийо да се изсели от Франция в Белгия. "Кой сте Вие, че да ме съдите, господин Еро, питам Ви кой сте Вие?", пише в писмото си Депардийо, добавяйки, че именно думите на министър-председателя на Франция са станали причина за неговото решение.

 

Актьорът върна паспорта си и номера на социалната си застраховка, която по думите му никога не е ползвал. "Ние с Вас повече нямаме обща родина. Аз съм истински европеец и гражданин на света, както ме учеше моят баща", продължава Депардийо.По думите му през последните 45 години той е платил 145 млн. евро данъци на Франция. "Никога не съм бягал от задълженията си към държава", заяви френският актьор.

 

В началото на тази седмица Депардийо обяви, че от Франция се е преместил в съседна Белгия, където си е купил къща в малкото градче Нешан, разположено близо до френско-белгийската граница.

"Обичам Франция, но да ти вземат данък в размер на 75% от доходите е чудовищно", заяви 63-годишният актьор.

 

Депардийо не е първият заможен французин, решил да се пресели в Белгия, за да избегне плащането на данъци във Франция.След като Франсоа Оланд спечели изборите през май, в средата на юли властите във Франция обявиха, че от 2013 г. върху годишните доходи от над 1 млн. евро. ще бъде въведен 75-процентен данък. Целта е намаляване на дефицит в бюджета. Засега мярката ще бъде в сила в продължение на 3 години.

 

Постъпката на актьора предизвика разбиране сред французите. Причината е, че в отвореното си писмо звездата дава да се разбере, че не се срамува от живота си във Франция, а не възнамерява да търпи нападките на политиците по свой адрес.

 

"Франция без Депардийо не е същата, но и Депардийо без Франция няма да бъде същият. Иска ми се да му кажа "Бързо се върни", коментира говорителката на управляващата Френска социалистическа партия Фредерик Еспаняк.

 

От канцеларията на министър-председателя Еро запазиха мълчание по повод на отвореното писмо на Депардийо. В обкръжението на премиера обаче разглеждат постъпката на звездата като "екстравагантна". "Бих го посъветвала да си запази френския паспорт - с голяма доза ирония заяви министърът на труда, заетостта, професионалното образование и социалния диалог Мишел Сапен и допълни, че имуществото на Депардийо, включително прочутите му лозя и винарни, се намират във Франция.

/Дневник/

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев