Община Сливен

Американски лекари излекуваха левкемия с вируса на СПИН

Вирус
13.12.2012 / 17:16

Американски лекари обявиха, че са излекували 7-годишно момиче от левкемия с помощта на модифициран вирус ХИВ, който иначе причинява СПИН, съобщи АФП.

 

Революционната терапията е извършена във Филаделфия и приложена на Емили Уайтхед. Преди това две години детето не се е повлияло от химиотерапия. Затова през февруари семейството дава съгласие за експериментално лечение, което бори огъня с огън.

 

Детският онколог Стивън Груп променил генетично вируса ХИВ, като изключил от него всички елементи, които могат да активират СПИН. След това от организма на Емили били извадени милиони вече неработещи Т-клетки, които са главните за имунната система. Последвала обработката им с модифицирания вариант на ХИВ, за да ги накарат да разпознават и убиват Б-клетките на левкемията. След това тези клетки били върнати в организма да си свършат работата.

 

Според д-р Груп в момента при Емили няма и следа от рак, но ще може да се каже категорично дали тя е напълно излекувана чак в следващите години.

 

Родителите на момичето са въодушевени от резултата. Вместо да стои вкъщи с опадала коса след химеотерапията, Емили ходи на училище и играе футбол.

/Труд/

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев