Община Сливен

Нова книга и специална награда за поетесата Петя Александрова

Книжката
12.12.2012 / 17:38

Излезе от печат детската книга „Коледен венец” на известната българска поетеса Петя Александрова. Наскоро тя получи и специалната награда от Първият национален литературен конкурс „Станка Пенчева”. Той се организира от община Стралджа под патронажа на кмета на общината и е част от програмата на тържествата, посветени на празника на града – 8 ноември. Конкурсът се посвещава на голямата българска поетеса Станка Пенчева, родена в Сливен и прекарала детството си в стралджанското село Воденичане, където се намира бащиният й дом.

Над 150 автори от цялата страна се включиха в Първия литературен конкурс ”Дървото на живота”, организиран от Община Стралджа. Представените повече от 300 творби истински затрудниха журито под председателството на Тенко Тенев, член на СБП и председател на дружеството в Ямбол. „Иска се огромна смелост да се обяви конкурс на името на жив автор и Стралджа го направи. Защото цени и уважава творчеството на Станка Пенчева, защото има увереността, че нейната поезия трябва да бъде мерило за високо качество в литературното творчество”, каза председателят на журито. В раздел „Проза” се присъждат две втори награди - на Оля Стоянова от София за разказа „Скакалци” и на Милчо Касъров от Бургас за разказа „Ножът”. Първа награда на Станислав Марашки от Бургас за разказа „Галилео Галилей от Каварна”. Трета награда не се присъжда. В раздел „Поезия” трета награда печели Мерилин Иванова, 11 клас при СОУ ”Черноризец Храбър” от Велики Преслав за стихотворението „Контрапункти”. Втората награда е за Илиана Илиева от София за стихотворението „Приказка за цветарския магазин”. Първата награде се присъжда на Стефан Узунов от с.Поликраище, общ.Горна Оряховица за стихотворението „Последният влак”. Специалната награда на кмета на община Стралджа получи Петя Александрова от София за стихотворението „Сега е ред душата ми да те обича”. Кметът на общината Митко Андонов поздрави гостите-творци и връчи наградите с пожеланието творческия ентусиазъм у тях никога да не пресъхва. Приятно прозвучаха откровенията на отличените Петя Александрова, Илияна Илиева и Станислав Марашки за срещите им с поезията на Станка Пенчева, за удоволствието да участват в конкурса и радостта от наградите.

 

 

На 20 декември 2012 г. (четвъртък) от 18 ч. в Новата конферентна зала на Софийския университет "Св. Климент Охридски" (Ректорат, Северно крило, вход откъм ул. Шипка, ет. 2.) ще бъде представена книгата "Япония: икономика, технологии, иновации и управление". Нейни автори са Евгений Кандиларов, потомък на стар сливенски род, и проф. Нако Стефанов. Книгата е отпечатана в издателство "Изток-Запад".

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев