Община Сливен

Австрийска баба забрави 390 000 евро в автобус

Автобуси
06.12.2012 / 21:25

Австрийска пенсионерка забрави плик с 390 хиляди евро в автобус на градския транспорт във Виена, съобщава "Новинар". Жената обаче извади луд късмет да попадне на честен шофьор, който й върна солидната сума.

На последната спирка водачът на автобуса направил контролен обход на возилото и се натъкнал на плика. „Отначало помислих, че вътре има някакви покупки или лекарства, но когато го отворих, вътре имаше пачки от банкноти по 500 евро.

Вместо да ги прибере обаче, шофьорът веднага уведомил ръководството, както и полицията. Оказало се, че общата сума в плика е 390 хиляди евро. С помощта на шофьора униформените успели да установят самоличността на притежателката. Ставало въпрос за възрастна жена от Виена, която била скрила всичките си спестявания в плика и го забравила в автобуса.

Крупната сума вече е върната на собственичката. Мъжът, който намери и върна парите, обаче не е получил никаква награда за честността си. Любопитното е, че от правна гледна точка, ако човек намери забравена вещ или сума в района, където живее или работи, няма право на възнаграждение. Във всички останали случаи има право на 10% от стойността на намереното, ако е до 2000 евро, и на 5%, ако е повече.

От ръководството на компанията за градски транспорт заявиха, че се гордеят да имат такъв честен служител, и припомниха, че всяка година в градския транспорт във Виена се забравят по около 19 хиляди предмета.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев